Taverna IRENE și Otilia
Trebuie să vă mai spun de ce Potos a
atârnat mai greu decât Skala Potamia, Limenaria ori Aliki.
Acum trei ani, în Potos, am mâncat un
prânz la taverna IRENE.
O să tot găsiți referiri la
taverna asta pe internet, m-aș mira să fie vreuna
negativă. Aparent nu are nimic deosebit. E doar
una dintre multele taverne care se înșiruie direct pe
plaja din Potos. Imaginați-vă cărciumile (tavernele, dacă vreți) ca mărgelele pe ață și o punte de scânduri care le leagă
(scuzați cacofonia), pășești din una în alta și doar modelul
diferit de scaune / mese îți dă de înțeles că ai trecut dincolo. Așa că, dacă vrei să încerci un prânz ori cină la Irene, cască bine ochii la
panourile unde poți citi numele
localului și câteva dintre bunătățile cu care ești îmbiat. E posibil ca românca noastră de acolo să nu fie chiar pe
potecuță ca să te întâmpine cu „bună ziua, bine ați venit la Irene!” Că tot veni vorba, să vă zic una-două despre Otilia. N-ai zice că-i româncă, după cum arată.
Profil de grecoaică sadea, aș zice că putea fi nepoata Irenei Papas. Sunt ceva ani de
când tot umple mesele cu consumatori la Irene. Am certitudinea că taverna asta
e dependentă de fătuța noastră. Sper ca
grecul proprietar s-o răsplătească pe măsura aportului ei la binele afacerii.
Pare să fie întotdeauna acolo unde clienții au nevoie de ea. Știe tot. E atât de bună în ceea ce face încât nu-i trebuie decât două-trei indicii ca să știe ce-ai vrea să mânânci.
Otilia este unul dintre tinerii noștri care au plecat
de-acasă. Dacă vi se pare că ar fi o chestie politică să știți că aveți dreptate. Este. Dacă aveți impresia că pleacă cei mai buni
dintre tineri, cu părere de rău, iar aveți dreptate.
Am terminat masa. Maia a vrut platoul ăla cu
fructe de mare care, iertat să fiu, mie nu-mi spune aproape nimic. N-a fost
deloc rău, numai că mi-am câștigat dreptul la următoarea alegere
pentru următorii 7 ani.
Cu o bere grecească și două pahare de vin alb, numa’ bun la pește, a fost, în final, prânzul prea bogat
pentru 2+1 pe care l-am savurat până la final. „Nu plecați, ne-a zis
Otilia, trebuie să mai aveți loc pentru o înghețată. E din partea casei.” Preț: 29,7 euro.
Normal că n-aveți cum să știți dacă e mult sau puțin. Am pregătit bănuții și am lăsat, pe bonul de
casă, ceva mai mult. Învățasem că tradiționalul bacșiș e între 10 și 20%. În mintea mea minimul de 10% era prea puțin, 20%, după regulile bunului simț, putea fi oleacă ostentativ.
Otilia a cules, din ce-am lăsat, doar
30 de euro.
„E
destul, mai veniți,
nu-i așa?” păi cum
să nu venim?! Mai spunem și la alții...
nu că aș avea
vreun gând că la Irene ar pune de la ei. Doar că ei
par să știe
mai bine cum să mă scarpine în coarne și
chiar aplică principiul ăla de comerț care
zice că mai puțin de
la mulți înseamnă întotdeauna
mai mult decât mai mult de la unu-doi... A doua zi, am mâncat de 28 de euro și ceva, ne-a luat numai 25.
La fel și
zilele care au urmat. Așa-i că la
modul ăsta nu-i deloc greu să-ți fidelizezi clienții?
Ștefan,
22.09.2014
Ai ajuns pana la urma. Imi pare bine ca ai scris din nou, asteptam parca de prea mult timp.
RăspundețiȘtergereSalut, Laure!
ȘtergerePăi cum altfel?! Știi bine cum e. Ai, n-ai treabă, îi musai să tragi o fugă în Thassos (destinația ta favorită :-), Lefkada sau Corfu. Ori în oricare altă parte din Elada. Vor fi fiind multe alte locuri care să te atragă, turistic vorbind, însă grecii, pe lângă doza lor de istorie milenară (au de unde) mai adaugă un ceva. Aproape că nici nu-l conștientizezi, e ca o invitație fără rezerve în casa lor. Da' ce-ți spun eu, tu știi mai bine...
Regula bunului simt de la Irene, patrunde greu in turismul romanesc. Am la indemana un exemplu: de ani buni mergem la munte la o familie de la care cumnata-mea a achizitionat 2000 mp de teren , dar pe care nu a construit nimic pana acum . Terenul a ramas in administrarea fostului apropitar . Fâneață. De curiozitate am căutat pe internet și am găsit cam ce înseamnă 1/5 dintr-un hectar de fâneață. Cam 4000 lei pe an din cele 4 tone de fân ce se pot cosi de pe el la 3 coase succesive . Noi mergem la familia beneficiară, stăm câteva zile acolo și niciodată nu avem surpriza să fim surprinși printr-un refuz de tipul : "Nu este cazul să plătiți ceva pentru cazare ...doar noi suntem cei ce profităm de pe urma terenului din deal , nu ?" Eh....e greu ... Ai dreptate să spui, Bubule : voi sunteți zdraveni la mansardă ?
RăspundețiȘtergereMă apucă un oftat sincer, Piticule. Întâi pentru că, după cum arăți pe rândul 1, lumea ar putea să creadă că e numai o chestie de turism. Nu e. Dacă faci un efort minim și-ți lași câțiva neuroni să acceseze oarece întâmplări cu alte categorii de români puși pe căpătuială, care, mama lor, te-au cam țepuit și în alte ocazii, n-o să-ți mai fie așa greu să te cam lepezi de imaginea șablon, patriotardă, a românului de la țară (sincer îți zic, scrisesem inițial „țăranului român” dar mi-am zis că impactul psihologic ar fi fost prea dur pentru un alt șablon consacrat), ăla onest, curat la cuget și ospitalier. Fie că ar asuda mimând activități gen turism ori iese-n drum cu „produse tradiționale”.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere