duminică, 26 mai 2019

Scadența lui „Noi muncim, nu gândim!”

Mă trag din generația care a adoptat, oarecum lejer, sintagma „ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”.
N-a apărut din senin, mlaștina din care a răsărit conceptul a fost proprietatea comună. Sacul tuturor în care noi, contributorii, eram datori să depunem ce e al nostru și din care propaganda se chinuia să ne convingă că, negreșit, o să tot curgă lapte și miere pentru toți. N-a fost rău, pentru unii.

În zorii gândirii comune au fost câțiva pe care conceptul ăsta i-a prins cu ceva cheag. Dușmani ai societății care aveau prea mult, miroseau frumos și, păcat greu, aveau școală și gândeau. Simptomatic, după ceva zeci de ani, lumea din stradă i-a definit, subînțeles și plastic, exilându-i în afara lumii lor, a celor care „muncim, nu gândim”!
Ăilați, care n-aveau nimic, au contribuit cu praful de pe tobă și nucile căzute-n țărână în fundul grădinii.
Toată lumea pricepe că nimic nu stă pe loc. Dacă e ceva care curge necontenit ăla e timpul, dimensiunea în care cu toții suntem nici înalți nici mărunți, nici frumoși nici pociți. Nici sărmani sclavi nici regi fastuoși. Ca să nu vă mai întrebați de ce biblia este și va fi cartea de căpătâi care trage linie sub noi și  relevă dreapta cumpănă a celor ce-au fost și a celor ce sunt.
 Și, dacă pe firul discuției vor fi fiind niște diferențe evidente între membrii speciei, ele nu sunt, cu siguranță, croite de timp ci de circumstanțe. Unele circumscrise tendințelor, altele cultivate, puse la dospit și  întreținute asiduu de cei care încalecă timpul și oportunitățile. Așa, ca un termen global, istoria și favoriții zilei.
Pe vremea când roadele muncii tuturor umpleau buzunarele celor ce munceau am deschis și eu ochii în câmpul muncii. Nu mai eram în zorii copilăriei comunismului, trecusem de chinurile facerii, lucrurile intraseră pe un făgaș firesc, nenorociții care sugeau sângele poporului ieșiseră definitiv din scenă. Anacronici și repudiați de istoria însăși. Ba mai mult, tot istoria i-a radiat de-a binelea și pe cei care gândeau. Acolo, câteva sute de mii care nu-și mai aveau locul nicăieri și trebuia să dispară. Ceea ce s-a și întâmplat. Era evident, nici lumea de-atunci și nici măcar manualele școlare nu mai suportau o clasă anacronică, burghezo-moșierimea retrogradă, câtă vreme clasa muncitoare și țărănimea socialistă erau investiția fericită în viitorul nostru luminos.
Câmpul personal de muncă nu era chiar un câmp. Era o tarla vastă cu clădiri ici-colo, pline, în cvasitotalitate, cu mașinării moștenite de la exploatatorii nemiloși. Unele nemțești, născute cu vreo 40-50 de ani înainte. Și-au făcut treaba până la final, adică până când stăpânii cei noi de după ’90 au vândut mândra proprietate (fostă) socialistă la fier vechi.
Ehh! Prilej numa’ bun să glorificăm vremurile senine și să ostracizăm orânduirea post-revoluționară.
În parcare.
Șterg parbrizul și schimb o vorbă cu vecinul de loc. Nu-l văzusem de vreo 2 luni și eram chiar bucuros să-l întreb ce mai face. N-a apucat să-mi răspundă, din blocul de alături, dintr-un balcon,  l-a abordat doamna. Inițial am crezut că-i consoarta, cine știe ce uitase să-i pună pe listă. Nici vorbă, doamna încerca numa’ să să ne deschidă nouă, oameni înguști la minte și manipulați, mintea către cele doua sănătoase concepte asimilate natural de-a lungul vremii: „noi ne facem că muncim….” și „noi muncim nu gândim…” Oripilată ori de câte ori îl vede pe neamțul cel vândut la televizor și  necondiționat câștigată de săracul domn Dragnea, persecutat de justiție și de statul paralel.
Nici acum nu scap de sentimentul de vinovăție.
Puteam iniția un dialog în care încerc s-o conving că există oameni pe lângă ea care gândesc.
Puteam chiar să-i spun că unii dintre noi, cei care nu suntem victime presetate ale canalelor patriotice, nu sorosiște, nu furăm și chiar muncim cinstit pentru a ne câștiga traiul. Puteam să-i spun că cel mai natural lucru e să-mi doresc oameni integri care să-mi hotărască destinul, că nu-i deloc ok să accepte 10 lei la pensie, mizerabilă mită care nu înseamnă decât umilință, cu condiția să închidă ochii când mituitorul fură miliarde. De Euro. Ca să nu mai vorbim că și cei 10 lei pe care o să-i primească ea o să se topească la prima vizită în magazine și, în plus, nu hoții de azi îi fac cadou ci sunt un amanet din viitoarea muncă a nepoților ei.
Mi-au rămas în gât. Am avut fix imaginea zilelor de demult când „dădeam la zid”, eu cu Neptun în mână, zidul doar pasiv reactiv, impenetrabil și imperturbabil. Beton.

Trist este că doamna nu știe. Și nici nu are șanse să înțeleagă.
Nu că ar fi responsabilă. Responsabilitatea este dincolo de ea, la cei care fură și mint, la cei care arvunesc prezentul și chiar  viitorul unei întregi națiuni doar ca să-și satisfacă ambiții personale și ca să-și creeze cadrul legal pentru a fura liniștiți.
Țara se depopulează? Ei și ce? Ei rămân.
Țara sărăcește? Nu-i bai, ei  asumă împrumuturi împovărătoare conștienți că nu ei le plătesc, ci proștii. Ba, pardon, asta e trist, că nu numai proștii…


Ștefan,
26.05.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu