sâmbătă, 24 decembrie 2016

Bradul și Moșul

Miroase-a brad de două zile.
Pe la geamuri, printre blocuri, deja pâlpâie-n lumină, de săptămâna trecută, siluete conice a vârf de munte.  Ca o nădejde în aer curat. Ca o renăscută bucurie a speranței.
Vine.
Și anul ăsta.
Ca și în anii care s-au stins, ca și în cei care se coc acolo, în viitorul așteptărilor și al speranțelor.

Miroase-a sărbătoare cu colinde. A fum de paie și șorici copt, a cozonaci pe vatră și a uimire de copii mici care se tot pregătesc de taină. Cei mici și-au mărturisit dorințele stâlcit ori atât de limpede cât au putut, cei ce știu ce-i aia slovă chiar pe hârtie ori, ce sacrilegiu, pe tabletă!
Vine iară Moșu’ și se cade să-i spui că-l iubești și că știi că va fi, ca întotdeuna când îl invoci, acolo, lângă inima și dorințele tale cele mai adânci. Moșu’ a avut grijă să țină minte și, când o veni sorocul, degrabă o scoate din sacul lui cel fără fund exact ce ai  visat de atâta vreme. Că de-aia Moșu’, cum s-a dovedit, nu-i numai bătrân și înțelept, e și darnic și nesfârșit de bun. Așa că să faci bine să nu uiți să-i așterni o pătură groasă pe fotoliul de lângă cămin și-un pahar cu lapte pe măsuță. De-acuma știi că acolo-i place să se-așeze când își trage sufletul și te-ascultă recitând poezioara.
Maia a scormonit doar ea știe pe unde și-mi pune pe umeri pelerina cea roșie de Moș bătrân și nins de ani. E taman ca-n Harry Potter, numai că în loc să mă fac nevăzut mă gârbovesc sub mantie, îmi piaptăn cu degetele barba cea lungă și la fel de albă precum neaua și chiar îmi dreg glasul într-un ho-ho-hoo prelung, ca o uvertură la spectacolul repetatului răsărit al credinței.
Mă-nfior și-acum, oare când s-au scurs zecile de ani?
Miroase-a brad în casa noastră. Încă tolănit în balcon, bradul nostru cel încărcat cu semnificația perpetuă a bucuriei își freamătă crengile. Așteaptă vremea când, așezat în colțul casei,  s-o desfăta în lumini, straie de sărbătoare, bogății prin crengi dar, mai ales, la poale. Acolo, troienite de valuri de vată albă și gânduri bune, se vor răsfăța daruri mai mari și mai mici, toate poleite-n iubire.
Să vă fie bine!
Vine.

Ștefan,
24.12.2016

2 comentarii:

  1. La multi ani , Stefan ! Sa fii sanatos si sa nu uiti niciodata ca Mosul exista cu adevarat , nu numai in imaginatia copiilor si nepotilor nostri ! :)
    https://www.youtube.com/watch?v=o_9GICcujk4

    RăspundețiȘtergere
  2. La Mulți și fericiți Ani și ție, Radule!
    Fără îndoială că Moșul există, trebuie numai să deschidem ochii mari a mirare și încântare. Drept e că la vârsta noastră lucrul ăsta nu se mai petrece chiar atât de ușor dar, mă gândesc, pe măsură ce trec anii o să se rezolve de la sine și partea asta.

    RăspundețiȘtergere