sâmbătă, 10 iunie 2023

Vacanță

 

Asociată definitiv cu starea de bine. Aș plusa zicând că e chiar starea de bine valorizată maxim, dacă mă-țelegi, pentru că vor mai fi fiind și alte împrejurări în care ți-e bine.
Mă încearcă tentația să nuanțez intensitatea stării. Am putea discuta de  „nu-i rău”, „binișor”, „bine” spre valori gradual ridicate cum ar fi „mai bine”,  „foarte bine” ori „tare bine”. Când ai noroc, poți zice că trăiești stările de tip „excelent” ori „nemaipomenit”.
N-am mai scris de mult despre vacanțe. Odinoară o făceam pe un site dedicat, încercând să redau cât mai fidel informații care ar fi putut folosi și altora. N-am mai făcut-o, motive personale, nu e important.
Revenind, starea mea de bine, indiferent de nuanța valorică enunțată mai sus, e legată primordial de „acasă”. Adică, vreau să spun, acel motto pe care l-am desemnat ca fiind deplin relevant pentru această pagină de web nu este deloc un enunț gratuit.
„...acolo unde sufletul tău se așază confortabil în el însuși”.
Inițial m-am gândit să scriu în aceeași manieră în care o făceam de obicei. Despre vacanțe, vreau să spun. Zugrăvind așteptările, frigurile pregătirilor, cumpărături ori stors creierii ca să evităm regretele că am uitat ceva acasă. Apoi „mi-a trecut”. Mai bine lasă, mi-am zis, o să te pierzi în detalii care-s fără importanță raportate la ce vrei să spui cu adevărat.
Să ne înțelegem, poate că v-ați prins deja, ce urmează e un elogiu. O valorizare personală pe care, din perspectiva locurilor în care mi-am petrecut vacanțele de-a lungul timpului, e cu adevărat unicat.
D&P House. Thassos, Chrysi Ammoudia.
O găsiți, de-o fi să fiți curioși, pe diferite site-uri de profil. Sunt nițel nehotărât, oare cum s-o descriu? Descrieri și poze veți găsi și pe site-uri. Numai că celui care nu a fost încă aici și nu a cunoscut gazdele, Perita și Dimos, informațiile de acolo nu-i vor spune mai mult decât alte informații de pe alte pagini similare, cu alte oferte de găzduire.
Prin septembrie anul trecut mi-am zis că D&P House e un loc numai bun să petrec acea săptămână de vacanță de final de vară. Pozele arătau îmbietor, prețul nu era deloc rău. Părerile „foștilor” (știți ce vreau să zic) erau, toate, laudative. Și uite-așa am trăit o experiență de vacanță pe care intenționez s-o repet, dacă am noroc, mulți ani de acum încolo.
Locul ăsta mă încarcă pozitiv. Sentimentul că sunt acasă e covârșitor.
Dar nu e numai locul. Nu e numai spațiul. E modul în care gazdele au imaginat că pot încălzi sufletul celor care le trec pragul prin amenajări și dotări.
Dar dincolo de toate astea este căldura. De fapt, vă asigur că raportul relațiilor dintre ei și oaspeți depășește cu mult cadrul turistic. Veți simți, din primul moment, că veți fi primiți ca prieteni dragi pe care i-au așteptat cu nerăbdare. Și uite de-aia m-am grăbit încă de acum un an să rezerv o perioadă pentru acest an. Ba chiar două, că n-o fi foc!
„ok, îmi zice Perita. Când să fie?” „Păi tot septembrie, zic, că e timpul din an în care vremea e perfectă iar apa mării încă destul de caldă”.
Surâde afirmativ, la fel gândește și ea.
„Bun, zic dar de n-o fi să pot ajunge, cu cât timp înainte trebuie să te anunț?”
„Nici un timp, zice, nu poți veni și gata!”
„Păi... bâlbâi eu, nu trebui să știi și tu, să disponibilizezi intervalul pe site?” „Nu-ți bate capul zice”.
„Cum adică?”
Dă din mână minimizând, ca să-mi fie clar „So, what?! o să rămână o săptămână liberă, nu e important”.
Așadar, de-o fi să vă placă ce-mi place și mie, adică un loc ca acasă și gazde prieteni calzi, pe lângă o zonă de vis, atunci D&P House din Thassos, Chryssi Ammoudia este locul ideal. E de bine în grad de „nemaipomenit”.
O precizare: să nu încercați să rezervați primele 10 zile din septembrie. E tabu!

Ștefan, 10 iunie 2023


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu