luni, 19 iunie 2023

Terapia bunului simț

-Bună ziua, îi zic.
Omu’ studia atent o hârtie, talonul unei mașini mai exact. Absorbit de treaba pe care o făcea, intrarea mea părea că l-a deviat de la acel proces mental adânc și, fără îndoială, important. Așa că a ridicat privirea pe sub sprâncene, nu știu dacă vi-l imaginați, n-a ridicat capul decât vreo 4 grade. Genul ăla de privire pe dedesupt  care trebuia să-mi dea de știre că-l cam deranjez.
N-a răspuns la salut, a schițat numai o înclinare de vreo 2 grade din alea 4.
Eu am lăsat să treacă vreo 2 ori 3 secunde, să-i dau omului timp să ajusteze tendința asta de comportament superior-agresiv. Răgazul n-a avut efect, reacția lui n-a fost un răspuns decent la salut ci doar a născut următorul pas al interacțiunii.
-Da, zice omu’, ce este?
Cred că ar fi mers și un semn de exclamare după cel al interogării pentru că n-a fost o întrebare și-atât, cum ar fi „îți place șaorma?” ori „da’ tu câți ani ai?”. Nu, era în tonul interpelării și o componentă care trebuia să-mi arate din capul locului care e raportul dintre noi. Adică ar trebui să am o treabă mai importantă decât cea în care este el introdus cu totul și, oricum, să nu am dubii, el e persoana care mă ajută iar eu sunt persoana care are nevoie de ajutorul lui. Asta pune lucrurile într-o relație de boier contra slugă, de individ care poate versus celălalt lipsit de puteri, de tip tare contra ăluilalt care-i vai de capul lui. Mă rog, într-un fel, transmite informația că el e deștept iar eu cam tâmpit.
De cele mai multe ori primul meu impuls e fix ca-n fizică, știți voi, aia cu acțiunea și răspunsul pe măsură. Tot de atâtea ori îmi reprim tendința de a-l pune la punct printr-o mârlănie mai groasă decât a lui. S-a văzut că, fiind domeniul lui, e greu să-l bați. Așa că îl privesc drept în ochi, adopt intonația  și atitudinea de individ educat și cu bun simț și-i expun, civilizat, chestiunea. Cum mă așteptam, omu’ nu-i pregătit pentru zona decentă de dialog așa că aplombul lui se diminuează, ba chiar ridică destul capul cât să mă privească direct. Mai mult, în răspunsul său ulterior a făcut destul loc la o anumită bunăvoință cât să dea conversației o notă de dialog firesc. Păi așa da! gândesc satisfăcut. Mi-a plăcut să cred că, dacă a fost o confruntare, l-am dovedit. Am 1 la zero.
Nu mi-a fost prea greu, cunosc binișor genul, e categoria de atitudine încadrabilă în ceea ce numesc „sindromul portarului de la spital”. Îl știți și voi, fără învoială, e nenea ăla care-i privește superior pe toți cei care trebuie să treacă de postul lui de gardă, nevoiți fiind să-i explice unde merg și de ce. Nenea, pe care nu-l putem suspecta că-i din cale-afară de educat, privește depreciativ pe oricine și le transmite neechivoc pe ce poziții se plasează fiecare în acest raport conjunctural. Doar că acolo, în umbra cabinei de la poartă, de cele mai multe ori lucrurile se reglează cu o șpagă.
Doar vreo oră mai târziu, când încă nu-mi trecuse de tot euforia succesului, iacătă-mă-s într-o altă minunată situație să aplic același tratament unui alt bolnav de grobianism. Scena: parcare de hipermarket. Personaje: el, pitecantrop la volanul unei mașini de mașini staționată-n drum și celălalt, un nene în uniforma celor care fac pază pe-acolo.
Și, mai pe la mijlocul acțiunii, domnul Eu.
Paznicul îi atrage atenția pitecantorpului că nu are voie să staționeze pe calea de acces auto, „sunt locuri goale în parcarea gratuită, slavă Domnului!”
Pitecantorpul n-a părut să aprecieze sugestia paznicului așa că a răspuns într-o manieră specifică personajului pe care-l joacă și trăiește zi de zi. Ripostează prompt cu o trimitere la morții paznicului. Paznicul, descumpănit, nu prea știe de unde să apuce situația așa că-l întreabă de ce-i vorbește așa, că el i-a vorbit civilizat.
„De p... mea și morții mă-tii, dute-n ...” zice pitecantropul, și, de-ar fi să fiu mai exact, ar trebui să mai umplu cam un rând și jumătate cu puncte-puncte.
În faza asta a poveștii lumina cade pe mine, presonaj care intră-n film fix la punctul culminant și taman ca să rezolve tărășenia.
„Omul ăsta, îi zic pitecantropului arătând spre paznic, își face doar datoria”.
Imaginați-vă scena, eu calm privindu-l în ochi pe interlocutor, vorbind cu tonul liniștit și liniștitor, al celui sigur pe el. Atitudine verificată, aplicată cu succes pe creierii multor sărăcuți agresivi.
„Așa e în slujba lui, consemn că nu staționeze alte mașini decât cele autorizate...”
Nu apuc să termin.
Nu-i nevoie să vă explic. După cum știți, nu întotdeauna terapiile aplicate bolnavilor au efect pozitiv. Ei bine, n-a mers. Am ieșit din scenă cu certitudinea că, uneori, tratamentul ăsta cu extras de bun simț și decență nu face decât să amplifice delirul grobian al omului din cavernă.
Dezamăgit, firește, mi-ar fi plăcut să am un scor bun azi.
Nu mi-a ieșit decât un 1 la 1.

 

Ștefan, 19 iunie 2023 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu