luni, 12 iulie 2021

Răcorica de la țeavă

 

Numa’ ce-am ieșit de la duș.

Să știți că dușul rece nu-i de tot rău. E drept, te zgribulești încă de dinainte de a intra sub jet, îți sare inima-n gât la  primii stropi, ba chiar și la următorii. Da’ te speli, că n-ai încotro.

Dar, băieți, ce nostalgii trezește dușul rece!! E chiar un fel de a doua tinerețe! Parcă mă văd acum mai bine de treizeci de ani, strângând din dinți și trăind realitatea așa cum era. Trebuia să acceptăm sacrificii, se-nțelege că nu puteam realiza, patriotic vorbind, cincinalul în 4 ani și ½ fără să strângem din dinți, să privim înainte cu avânt comunisto-ceaușist și să trăim demn într-o perpetuă lipsă de aproape toate cele care-ar fi putut să ne facă viața normală. Era să zic „ușoară”, bine că mi-am luat seama.

Azi a fost căldură mare.

În paranteză fie spus, cică n-ar strica să ne obișnuim, o să tot fie zile d-astea. Și cumva ar fi musai să ne răcorim, altminteri o să viețuim chinuiți de un aprig  inconfort termic, vezi pragul critic de 80. Prin urmare, după un prim gând legat de dușurile reci, când am lăcrimat nostalgic la amintirea vremurilor dintr-o viață anterioară libertăților de azi,   iacă-tă că am o nouă revelație: păi nu dușul rece este cea mai pozitivă contribuție la echilibrul și confortul nostru de raport temperatură/umezeală? E sfânt! Adică te poți răcori, dacă ții morțiș, sub aerele alea conditionate dar, credeți-mă, nimic nu egalează o răcoreală atât de consistentă precum un jet sănătos de apă rece.

Din discuțiile mele în familie și chiar și cu terți, am constatat o vădită rea credință și o înverșunată opoziție la raționamentele mele. Astea explicate mai sus. Poate n-o să credeți, da’ lumea a rămas adepta apei calde și a dușurilor reconfortante care, zice, îți frăgezesc pielea, îți spală eficient jegul și te ajută să intri într-o stare de amorțeală, de confort extra-relaxant. Dacă mă-ntrebați pe mine, e doar o leneveală păcătoasă, oarecum ne-patriotică, de-ar fi să ne raportăm la  contextul de cincinal. Că de-aia, în loc să ne gândim la economii încurajăm consumul, tovarăși! Nu-I normal!

Noroc cu CMTEB.

Poate mulți dinre voi nu știți, o să vă las neștiutori, uite-așa! Faceți un effort și cătați pe net, mama lui de instrument capitalist!

Cineva trebuia să ia taurul consumerist de coarne.

Așa că CMTEB a trecut la fapte.

A tăiat apa caldă la prostime.

Pentru curioși, argumentul a fost că au treabă cu niște remedieri. Dacă chiar vreți să știți exact,  formularea motivatorie e „Alimentare DEFICITARĂ din cauza lucrarilor de revizii si reparații vară 2021”. E și un mesaj discret pe dedesupt, cum că așa ar fi normal vara. Adică vara asta, aia care va să vină și, cu voia celor de sus, toate ălelalte veri de-aici încolo. Să fim sănătoși!

Am avut, drept să vă spun, o rezonabilă pornire să combat poziția mulțimii iubitoare de apă caldă. Cum vedeți mai sus, argumente am. Și doar persoane răuvoitoare, ca să nu zic înguste la minte, n-ar aprecia beneficiile apei reci la țeavă. „Urnim economia prin consum minimal, le-am zis, și simțim că încă suntem legați de viața aia frumoasă din tinerețe! Nu-i păcat să nu apreciați?!”

Lumea-i rea.

Mai nou, s-au legat de modul în care CMTEB manageriază situația.

Cică nu-i normal ca tu, ditamai instituția municipală, cu buget mai mare decât al unui oraș decent de pe la noi, să-ți bați joc de oameni. Adică ce e aia să anunți că mâine la 12.00 trimiți apă caldă pe țeavă și, când vine sorocul, să dai țeapă? și anunți nonșalant că apa aia caldă pe care-ai promis-o o să vină a doua zi, pe la 24.00. P-ormă nu-i 24.00, e a doua zi pe la 08.00. P-ormă nici aia nu e ziua și ora, ci o alta, apoi alta, apoi încă o zi, două, douăzeci-și-două!

Cât p-aci să-mi astupe gura. Oamenii iubitori de răsfăț caloric chiar aveau dreptate, ce să mai zic?

Și, când să plec capul, îmi vine bunătate de răspuns: păi nu CMTEB-ul a generat venituri conexe în bloc la cel puțin 3 inși pe care-i știu eu? Ăia care au câștigat la pariuri că CMTEB-ul o să-i ducă cu vorba pe fraieri cel puțin până pe 12 iulie?! Și nici atunci nu-i sigur!

Ptiu, iote că au nimerit-o!!

 

 

Ștefan, 11.07.2021.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu