sâmbătă, 27 iunie 2020

Curat constituțional!


Mi-a fost dat să aflu enunțul acela simplu și deplin în înțelesul său la ceva vreme după ’90. Așa cum am descoperit multe alte lucruri în firescul lor abia după ce ele căpătau sens. Enunțul despre care vorbesc se referă la libertate și, dacă-mi este permis, libertăți. Pe vremea „de dinainte” vorba asta nu însemna mare lucru. Dacă ați trăit vâltoarea, beția și traumele lui Decembrie ’89 cu siguranță veți fi gustat din plin bucuria libertății. Eu unul am plutit de-a dreptul atunci. Încet, încet, lucurile s-au mai potolit iar  perspectiva asupra multor factori noi în viața noastră s-a așezat în diverse forme, unele firești, altele în moduri inedite. Descopeream că mi-a fost dat să trăiesc o altă viață, cu alte coordonate. Fundamental mi s-a părut, dincolo de multele aspecte noi, libertatea. După beție aflam că „libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea altuia”.  Nimic mai simplu, nimic mai natural. Principiul firesc al coexistenței cu acel „altul”. Similar, se aplică perfect și la ceea ce se cheamă drepturile individului.
Astăzi încerc să mă dumiresc cum funcționează acest principiu de facto. Strict raportat la situația momentului, pandemia. Nu sunt dintre cei care neagă existența virusului, nici nu cred că cineva, persoane sau grupuri interesate în vreun fel, exagerează proporțiile fenomenului.  Ba dimpotrivă, mă tem că ce e mai rău abia începe.
Astăzi Curtea Constituțională a României s-a pronunțat asupra dreturilor persoanelor care, nefericit, s-au infectat cu acest virus. Știți despre ce e vorba, asimptomatici, purtători ai virusului și, ce e mai grav, surse cu potențial major de infectare pentru alte persoane. Curtea a stabilit că internarea acestor pacienți fără asentimentul lor nu este constituțională. Prin urmare, dacă nu vor tratament și internare, sunt liberi să plece. Pot prezuma că sunt șanse destule ca, dacă nu toți, atunci o bună parte dintre ei să infecteze alte persoane. O discuție despre rata de contaminare este inutilă, nu-i așa?

Sigur că pot admite temeinicia deciziei Curții. Mărturisesc că, neavâd habar despre drept de oricare fel ar fi, am tendința să asimilez noțiunea cu bunul simț. Tocmai de-aia am credința că o lege care sfidează bunul simț este o lege proastă. Indiferent de argumentele care par, conjunctural, să o justifice, legea care contravine bunului simț va genera efecte negative și va conduce la decizii injuste. 
Decizia de azi a Curții m-a debusolat. O dată în plus, fie vorba între noi.
Tot privind din poziția mea de individ din stradă încerc să înțeleg ce mama naibii e Curtea asta! Garantul cui? După nume, ar fi al Constituției. După sens și bunul simț, ar fi al drepturilor individului. Ori, mai degrabă, a unei comunități de indivizi. Să nu-mi spuneți că astea două, Constituția și drepturile comunităților, în sensul larg,  sunt același lucru dar în altă formă, că nu vă cred.
Din perspectiva deschisă de hotărârea Curții m-aș putea întreba care ar fi poziția cetățeanului Popescu, un om de pe stradă. Popescu ar putea avea 50, 65 sau 80 de ani și, deie-i Domnul sănătate, nu-i de tot zdravăn. Ar putea avea, cum ziceau doctorii, co-morbidități. Vorbă nefericită, dacă mă-ntrebați pe mine. Altfel spus, dacă Popescu are ghinionul să capete virusul șansele de a depăși boala nu sunt grozave. Pot să garantez că în calea oricărui pacient asimptomatic „eliberat” din spital (ghilimelele sunt doar ca să marchez absurdul conceptului, altminteri judecătorii curții exact asta sugerează prin decizia lor, o detenție) se vor găsi destui cetățeni Popescu. Oameni cărora decizia Curții le-a creat o gravă nedreptate, practic a generat un atentat la fundamentalul drept de a trăi al cetățenilor Popescu.
Poate Curtea are dreptate. Poate, de fapt, apără un principiu. Acela care spune că dreptul celor mulți nu poate anula dreptul celor puțini. Poate că ar trebui nuanțat principiul, în acest caz. Pentru  că, iată, e posibil ca un principiu sănătos în vremuri normale să devină nerelevant și dăunător în situații de excepție.
Dar, mai ales, pentru că dreptul fiecărui pacient asimptomatic eliberat din spital încalcă dreptul la sănătate și la viață al fiecărui  cetățean Popescu.
Poate că majoritatea din Parlament va avea destulă minte și bun simț încât să nască o lege, acea lege invocată în decizia Curții.

Ștefan,
Iunie 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu