duminică, 28 octombrie 2018

Cutremur 5.8


6 milioane de Euro!
6 milioane de Euro!
Ca să aflăm că alert.ro e o glumiță menită să creeze imagine. „Știm că e un pericol real și de-aia suntem preocupați să facem ceva! Iote, am pus pe roate un sistem care vă avertizează. N-a fost simplu, vai de mama noastră ce-am muncit, scump da’ merită, că doar nu ne uităm la bani când e vorba de voi, cei de care ne pasă!
Mircea, fă-te că muncești!”

Nu știu de ce am impresia că noi, toți fraierii ăștia care plătim suma asta ne aștetpam ca acest sistem să ofere o speranță în plus unora dintre noi care ar putea lua în serios probabilitatea producerii unui cutremur și ar avea capacitatea să folosească salvator  20-30 de secunde de șansă.
Ei, iată că nu!
Alert.ro e destinat avertizărilor ulterioare.
Eventual putem fi avertizați cam după vreo 5 minute că tocmai s-a produs un cutremur de 5.8 pe Richter, cu epicentru în zona Vrancea, la vreo 151 de km adâncime.
Ah, scuze! Chestia asta o putem afla de la televizor! Poate nu după 5 minute dar eventualul delay nu mi se pare relevant în situația creată.
- Închideți gazele! ar fi unul dintre mesajele ulterioare. Bănuiesc că ar fi o nenorocire teribilă să se aprindă gazul la  un capăt rupt de țeavă. Asta, firește, după ce blocul de 10 etaje s-a făcut una cu pământul. Evident, e esențial ca oamenii prinși sub dărâmături să primească acest mesaj.
- „îndreptați-vă către centrele de prim ajutor”, mesaj urmat de o adresă aproximativă. Nu e exclus ca reperele cunoscute să nu mai fie ușor de identificat, sunt vreo 4000 de clădiri gata să cedeze la un cutremur major, conform unui studiu ARCEN.  Evident că cel care agonizează sub dărâmături va aprecia și acest mesaj.
- Ca să pară mai important, sugerez ca pachetul de mesaje să conțină și unele informații realmente utile: adrese și tarife la ce-o mai fi rămas din firmele de pompe funebre, dacă palatul Victoria mai e în picioare ori unde putem găsi buchete cu 8 flori la pret de 6.

Nu-mi pot înăbuși o curiozitate: oare  cine a încasat cele 6 milioane de euro pentru un proiect care are exact aceeași esență precum consacratul îndemn „Mircea, fă-te că muncești” de acum aproape 3 decenii?
Ați „aburit” niște oameni terorizați de ideea unui cutremur devastator fluturându-le  speranța că ar putea avea o șansă ÎNAINTE de nenorocire.
Nu spun că DUPĂ n-ar conta un protocol viabil și corect. Spun doar că alert.ro, așa cum ni l-ați prezentat, trebuia să ne alerteze. Să ne ofere cele 30 de secunde de șansă. APRIORI.
S-ar crea panică?
Evident.
Oare n-ar fi de preferat alerta anterioară chiar asumându-ne certitudinea unor atacuri de panică și chiar cu probabilitatea, fericită, că nu s-ar produce cutremurul major? Dar ce părere aveți de panica creată atunci când, de-adevăratelea, vine cutremurul cel real? Ăla grav, pe care toată lumea îl dă ca sigur. Nu dacă, ci CÂND! Ia comparați situațiile și gândiți-vă, dacă ar trebui să luați o decizie de bun simț, care ar fi aceea?
Știți ceva? Detaliile dau sens ansamblului.
Un detaliu: nu știu cum aș fi reacționat azi-noapte la 4 fără 20 dacă telefonul mi-ar fi țârâit a cutremur. Cu siguranță că aș fi fost suficient de confuz la început. Probabil că aș fi pierdut avantajul celor câteva secunde. Ori poate că nu, poate aș fi avut timp să mă lungesc în triunghiul speranței de la capătul patului, împreună cu apa, telefonul și lanterna care-mi sunt mereu la îndemână.
Iacă-tă încă un detaliu: presupunând că primeam acel mesaj, eram dispus să fac uitată suspiciunea (rezonabilă) că acest sistem/program/proiect ne costă cu mult mai mult decât valoarea reală.
Și uite-așa, din detaliu în detaliu, ne dumirim că ansamblul e încă un monument de ineficiență și manipulare.

Ștefan,
28.10.2018

2 comentarii:

  1. Cica ar fi 4 pasi care ar trebui urmati in caz ca mai ai timp ...in timpul unui cutremur: Pui cele trei degete mare,aratator si mijlociu impreuna si le duci pe rand la frunte, buric,umar drept , umar stang- daca esti ortodox. Daca nu , invers ! Cica e foarte eficient. Fa-ti cruce si roaga-te cu piosenie !

    RăspundețiȘtergere