joi, 17 noiembrie 2011

European de România - patru

urmare de la

...care-i a doua limbă care se vorbește la Microsoft?”

Priviri nedumerite de jur-împrejur. Frate-su’ mormăie-n barbă „se putea să n-o dea el pe IT?!”, soacră-mea întreabă despre ce microscop e vorba, nevasta-l privește ca o mamă ce se află, iar io îi tai macaroana prevăzător, grijuliu să n-o dea pe jocuri d-alea pe calculator. „La subiect, monșer, dacă nu te superi!”
„Limba română, dacă nu știați!”
Stupoare și neîncredere. Auditoriul e oarecum surprins cu pantalonii-n vine. Chiar așa? Adică acolo, în Împărăția atotputernicului Bill Gates, or fi americani care știu cum se zice ”bună ziua” ori „…tu-ți lampa mă-tii”?!
„…puneți mâna pe șoarece (mouse, la o adică) și, la un click ori două distanță veți vedea dimensiunea globală, nu europeană, la care mă simt eu ca cetățean român. Stiloul lui Petrache Poenaru; Ștefan Odobleja, tatăl ciberneticii; doctorul Paulescu, cel căruia milioane de diabetici îi datorează darul vieții; Henry Coandă, inventatorul motorului cu reacție… Cum aș putea să nu fiu european când mă mândresc cu oameni de anvergură universală ca Brâncuși ori Mircea Eliade?! Eminescu, Nichita ori Creangă?! Caragiale?!  Credeți că e vreun european care să nu fi auzit de Nadia Comăneci ori Gheorghe Zamfir?!”
Respiră și el. Frate-su’ îi întinde un pahar cu apă, iar io fac semn că mi-e destul.
Am atâtea date încât pot să declar referendumu’ finalizat. Dau liber la popor, mai scarpin în coarne un participant ori altu’ și mă las pe spate, satisfăcut ca un motan ghiftuit, torcând pe catifeaua lui personală. Comisia de analiză (io și nevasta, de bunăseamă) o să perieze bogăția de date pe ici pe colo, punem frumos într-un tabel, băgăm la plic și dăm plicu’ la poștă. Andrisant cunoscut, ăștia cu concursul. Îi fac cu ochiu’ nevestii: „le luăm aifonu’, nu-i așa?”
P.S.
Noaptea l-am visat pe tata.
Se făcea că-mi corecta scrisoarea către voi, ăștia care vă omorâți cu deliberarea și-mi tempera entuziasmul.
„Mă, puiu tatii, și mă mângâia pe creștet cum făcea atunci când se-ntâmpla să mai cad în freză de pe crengile dudului din curte, oare câtă apă trebuie să curgă pe Dâmbovița ca să-ți intre-n cap cum stau lucrurile, în Românica asta Europeană, cu  licitațiile corecte și concursurile cinstite?!”
Și d-aia m-am trezit azi dimineață nervos rău. Cum să fac să nu se-ntrebe poporul la ce bun atâta efort și secreții de patriotism? Există un risc major să derapez într-o criză de credibilitate, după aia într-un deficit de autoritate. Cam ca la referendumu’ de Constanța.
Și-am mai dat și bani pe timbre...

Ștefan,
10.11.2011

5 comentarii:

  1. Buna dimineata , Bubule !
    Cred ca ai un sentiment patriotic bine temperat . Nu trebuie sa-ti faci griji inutile cu privire la felul cum vei fi privit din afara . Conteaza cat de temeinic esti tu pe dinauntru . Restul e apa de ploaie ! Ce buna ar fi o ploaie , nu ? Am o gura uscataaaaa ! :) )))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună să-ți fie inima, Răducule!
    Cum bine știi, când dau de greu mă duc la soacră-mea. Bunăoară mi-am exploatat maxim neuronul ăla stingher și n-am reușit să storc din el un răspuns cât de cât dezghețat la evaluarea ta privind profunzimea sentimentului meu patriotic. Așa că am dat fuga la ea, i-am prezentat tema fără să-i spun sursa (n-am suflat o vorbă despre tine)și uite colea:
    „Maică, mie să-mi spui prima despre ce vrei să dezbatem” zice și se lasă pe spate în fotel. Își dă ochelarii jos de pe nas, ținându-i didactic de o toartă și-i dă'nainte. Parcă era Zoe Petre, pă cuvânt!
    „Dacă vrei să-mi strici ziua pomenindu-i pă politrucii securiști din secolul trecut care au golit de conținut și valoare noțiunea de patrie și patriotism atunci musai să-mi aduci și o lămâie. Așa o greață mă apucăăă!” Io dau din cap a negație, ferească Ăl de sus! Ea:„ adu două lămâi dacă-i vorba de ăștia de azi, urmașii ălora de ieri.”
    „Stai, bree!!” zic io ca să văd dacă am priceput ca lumea. „Adică vrei să zici că ăștia care se dau pătrunși până-n celule de dragu' dacilor și al romanilor, de bunul simț și inocența țăranului român, de cinstea și hărnicia ne-egalată a poporului, ăștia adică...” „Mă lași? Ori n-oi fi atât de tută să mă facă ăștia din vorbe!” și ia un Emetiral cu citronadă. „Hai că ai albit degeaba! Păi ăștia cântă ode și sparg semințe! Umflă baloane pline cu vorbe mari”.
    Am băgat de seamă că aici vă pupați bine rău la punctul ăsta. Și tu zici la fel, faci la fel...
    După care, m-a lăsat cufundat în plină dilemă. S-a dus să vomite. Ai dreaku', ce-or pune ăștia în Emetiral?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poti sa stii ??? Ai vazut , iei un medicament de diabet si faci infatct , Doamne feri ! Ma duc repede la plafaru' din colt , stii ala de langa biserica sfintii romani si iau un maraton . Ca daca-i sfintit de taica parintele in fiecare zi , iau o pastica si ma fac bine de toate dorurile si ...ma face mare si tare pentru cateva luni bune ! Uit si de politruci securisti si de soacra-mea si vad numai d-alea buneeeee ...buneeee !!! Cu asta cica ramanem ! Restu-i cum ti-am zis -apa de ploaie ! Ohhhhh ce sete-mi e !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Referitor la Microsoft... Pot sa confirm din sursa sigura (adica eu :)) Am fost acolo in Redmond in 2005, pentru o saptamina. Unul din cei care ne-au tinut prezentari a fost Cezar Ungureanasu, un iesean plecat din tara cu 10 ani in urma... Mindru am fost cind la sfirsit, pe drumul catre hotel, colegii mei din diverse colturi ale lumii au comentat prezentarea la superlativ, intrebindu-se ce nationalitate era la origine Cezar... Si cind le-am raspuns, spre marea lor uimire, ca era roman.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cătălin, am dat căutare pe numele indicat de tine, am mai dat un click pe Linkedin și, ehehee! să fim noi sănătoși câte nume de pe la noi mi s-au relevat, oameni legați de Microsoft (bine situați, din câte-mi dau eu seama)dar și de pe la IBM ori mai stiu eu de pe unde. Tot pe felia asta a IT-ului. Câți alții or mai fi în alte domenii?!

    RăspundețiȘtergere