duminică, 6 februarie 2011

PRIMĂVARA “MINCINOȘILOR” – visul nopților de iarnă

E posibil să nu fiți de acord cu mine.
Dreptul vostru constituțional.
Dar, meditând eu adânc într-un loc unde  unde gândurile deștepte zburdă slobode de presiuni, mă gândeam, ca omu’ care face acolo o treabă fără să aibă nici o treabă, că n-aș putea trăi văduvit de micile mele plăceri.
Am căzut într-un fel de transă inteligentă și mi-am dat seama că nu e nici un păcat în chestia asta. Care om care n-are și el, acolo,  măcar o pasiune?!
(Un hobby, adică, pentru ăia care au dificultăți cu limba natală da’ n-au taine cu engleza).
Ok.... și-atunci, pe raționament, să presupunem că ai un hobby. Mă rog, nicăieri nu zice că-i musai să fie doar unul.  Aș paria, dac-ar fi să fie, că ai unu baban și niște sateliți mai mici. Da’,  la drept vorbind, nici nu merită să vorbim de sateliți... ce mama naibii! Ce să zici?! De sateliți, adică. Că-ți plac micii mai cruzi, berea rece și gagicile mai pline?! Că adormi noaptea cu televizorul pe desene pus să se oprească singur peste 30 de minute?! Astea-s bălării, să fim serioși! Ai tu ceva, acolo... ceva greu, ceva ce-ți umple noaptea cu vise care nu trec până dimineața.  
O fi, oare, fotbalul?!                
 Mai ieri-alaltăieri  am aflat că Mutu a reușit să ne demonstreze cum că prostul nu e prost destul dacă nu pune botu’, încă o dată,  la vrăjeli aburinde de impresar golan. Dacă tot și-a rupt gâtul odată, cu Chelsea, ar fi păcat să rateze și o a doua oportunitate ca să ne arate subtilitățile artei de te umple de... scuzați!  Mă rog, n-am auzit că ar fi inteligent ori că ar avea bun simț.  
Jalnic domeniu obiect de pasiuni...  Dă-l încolo de fotbal! Deja mi-e greu să-mi dau seama dacă ce joacă ai noștri e tot una cu ce joacă ăilalți.
 Mașini?! Hm...                            
 Azi mi-a zis un coleg că fata aia androgină cu picioare până-n gât, care si-a legat destinul de autovehicule mici și mari, a căpătat și ultima patalama care-i permite să călărească orice vehicul cu tracțiune la purtător de pe piață. Bravo ei! Asta da pasiune de bază! Ia încercați să vă imaginați ce pasiuni adiacente o fi având.
În ce mă privește, mă tot întreb de ce n-or fi ales ăștia  o femeie pentru jobul ăsta?!
Pe urmă, dacă tot am deschis subiectul, musai să zic două vorbe despre ce mă gâdilă pe mine mai adânc la sentiment. Ce-mi luminează trăirile și-mi alungă zgura de pe suflet?
Aici mă tem că dau în poezie, măi bădie...  că tare mi-i drag să-mi închipui cum primăvara nu poa’să iasă-n câmp fără botezul meu prin crânguri. Și, mai ales, pe bălți.
Eheeei... da’ până atunci… lung îi drumu’ iernii!! Și anost...
Știți voi, oare, ce tristețe-mi cuprinde sufletul când strâng sculele după ultima partidă a anului?! Ia priviți colea.
Nu mă grăbesc. Soarele stă să treacă dincolo de deal, juvelnicul e-aproape gol... „ heeei, gata, asta a fost ultima pe anu’ ăsta”... îi spun prietenului care suferă și el, alături, la fel ca mine. Și mă rog, în gând, ca și el, să n-am dreptate. Cine poate ști ce sâmbătă călduroasă dă Domnul săptămâna viitoare?!
Dar, inevitabil, natura, cu cele ale ei, te sechestrează-n casă.
Adio ieșiri săptămânale, adio răsfăț cu soare-n gene și cor de vietăți sălbatice. E iarnă, cu viață ascunsă sub omăt. Și-atunci aproape că înțeleg ce e aia hibernare. Deși mă mișc, respir si mănânc, parcă sunt fratele urșilor așteptând să bâzâie musca.
Englezii îi spun „spleen”.
Mie mi-e un dor teribil de ce înseamnă „ o ieșire”.
Cum arată “primăvara micinoșilor “?
Vă povestesc îndată, numa’ faceți bine și puneți, pe fundal, Vivaldi. Știți voi ce vreau să zic.
E același film în fiecare an. Întâi doar miroase a primăvară. Ghiocei, mărțișor, bucuria că și anul ăsta, de 8 martie  mama e lângă noi...
Gânduri de pescuit? Nici vorbă. Chinul adevărat de-abia cum începe. Mi se pare că progresia gradelor din termometre e mai lentă ca oricând, mă-ntreb dacă ăilalți n-or fi ieșit deja... Telefoane. Ăla a fost pe cutare baltă. Nimic... apa e rece rău... poate peste două, trei săptămâni, poate...
E timpul să fac revizia de-nceput de an. Undițe, plute, gută, cârlige. Linii, barca, scaune. Pune linii subțiri, cârlige mici, baboiul e timid când apa-i încă sloi. Vezi dacă nu cumva vreunul dintre tovarășii tăi are deja informații despre o baltă bună și ieftină. Neapărat ieftină. Și nu prea departe. Telefon la partenerii uzuali, tremură și vocea de la capătul celălalt, iarna a fost lungă, viața e prea scurtă... restul filozofărilor le conservăm pentru dezbateri acolo unde le stă bine, pe lângă stuf, cu bățu-n mână. În orice caz, gata, dacă Ăl de Sus se-ndură și ne cadorisește cu o sâmbătă fără ploaie, spargem gheața și inaugurăm sezonul.
Vine vremea să stau cu ochii pe Busu. E clar, nu se mai poate amâna. Știu, sunt doar 7-8 grade dimineața, nu-i bai, numai  să nu plouă, altminteri o haină mai groasă, mănuși cu degete reduse, ca să-ți zburde, slobode, falangele care fac treaba cu momeala, cu cârligul, ceva catalizator etilic... nici-o ieșire din an nu e atât de bine pregatită ca prima.
Și gata, e stabilit, mâine ieșim! Nici aniversările nu-mi dau fiorii primei ieșiri din an. Hm... firesc, de altfel, vorba lu’ Gigi, ce mama zmeilor să sărbătoresc, că am mai îmbătrânit c-un an?!
Somnul m-a cuprins aproape de momentul când trebuia, deja, să mă trezesc. Ce contează? Sunt  mai viu ca dupa un concediu. Azi mai tăiem o panglică...


10 comentarii:

  1. Heheheeeee....optimistule...!
    Hai sa-ti zic una buna , pe care am probat-o de-a lungul timpului si nu prea a dat gres ...Cand ninge groaznic la Chicago , adica in prima treime estica a continentului american , nu trec bine doua saptamani chiar daca acum e frumos si se pune frate pe-o ninsoare sora cu a lor , de-ai zice ca sunt gemene ...Ca sa nu-ti stric cheful de pescuit asa curand , iti mai zic una buna . Daca vrei sa nu te duci degeaba pe balta , pune apa rece de la chiuveta intr-un pahar si vezi daca se abureste au ba ...Cand se opreste din aburit , poti sa pleci linistit ...atunci vei avea sanse cam 30% ; solunara maxima o sa-ti mai dea 30% iar presiunea atmosferica de este constanta de cateva zile 40%. Dar , te rog sa-mi spui si mie cand vei avea toate aceste conditii indeplinite ...pentru ca mie nu prea mi se intampla , fapt care nu ma impiedica sa-ti dau un telefon si sa te convoc la o partida de...admirat natura la inceputul unui nou ciclu de viatza ...
    P.S. Pariez pe o partida de pescuit ca in jurul datei de 20 feb. va ninge atat de frumos incat va fi nevoie sa ne scoatem lopetile si sa ne punem pe treaba ca ni se promite o amenda teapana de nu vom degaja trotuarele ...hehe ...te bagi ?

    RăspundețiȘtergere
  2. ...crezi că eu nu știu?! Nici o iarnă nu se termină în prima săptămână din februarie, dar îmi place să visez la momentul ăla, la primii fiori ai sezonului.
    Pe de altă parte, mai că m-ș băga la pariul ăla...
    Și ce dacă n-am nici o șansă să-l câștig? Orice pariu trebuie onorat, e o chestiune de onoare, nu?
    Nu că mi-ar lipsi motivația, însă ar fi un pretext mănușă pentru o ieșire cu prietenii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Recunosc ca aveam si eu pasiunea asta cu fotbalul, dar mi-a cam trecut. Cand vad acum ce ne mai chinuim la un 1-0 cu Ins. Faroe, ma doare capul ingrozitor.. si m-apuca asa un dor de Romania '90.. Ce atmosfera era in Piata Universitatii dupa victoria cu Argentina!!..Alde Mutu, Chivu, Lobont, Florescu, Rapa si cine-o mai fi acum in lot sunt departe tare, la ani-lumina. Si, totusi, il plac pe Mutu, ca fotbalist. Face parte din stirpea celor cu glezna fina, e omul care pe teren pare a fi fotbalist, nu taietor de lemne (vezi recenta iesire in decor a lui Chivu). Pacat insa, ca a esuat lamentabil in plan extrasportiv.
    De masini.. nu pot spune ca as avea o pasiune deosebita. Pentru mine e doar un tool (tot pentru cei care n-au taine cu engleza :)); are 4 roti, ma duce unde am nevoie, fara sa ma lase de izbeliste? E ok, indiferent de marca. Bine, aici sunt si un pic ca vulpea din fabula cu strugurii, dar, ma rog..
    Pentru pescuit, am nevoie de profesori, aici sunt in ofsaid. Dar apreciez freamatul pescarilor, ce-si leagana sculele prin magazie si le scutura de praf inca de cand da prima geana de soare in februarie. Sentimentul e, probabil, ca cel al ogarilor inaintea unui derby, ma gandesc, la iesirea din blocstarturi. Prima partida de pescuit trebuie sa fie ca o cursa dupa o pauza prelunga, data de o accidentare; zic si eu, n-am de unde sti.. asa o fi?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dan ,
    daca ai nevoie de profesori in ale pescuitului ,sa stii ca putem sa-ti daruim si tie din putinul pe care-l stim si noi , fara sa te cicalim prea mult . Totul e sa-ti placa peisajul lacustru , filozofia in bataia vantului , sa ai rabdare atunci cand ti se va infige carligul in sireturile pantofilor ...Vei fi supus unui test de andurantza cu voia sau fara voia ta ...dar in finalul primei partide , vei sti sigur daca vrei sa recidivezi au ba ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Radu,
    Vă mulţumesc pentru amabilitate. Aş veni fie şi numai pentru plăcerea de a sta la filozofii (d'alea grele :)), nu neapărat pentru dorinţa de-a face performanţă..:). Îmi plac toate cele enumerate de tine, să ştii.

    RăspundețiȘtergere
  6. 'meditind adanc intr-un loc unde lucrurile destepte zburda slobode de presiuni' ,ma gandem si eu ca omu ca vine primavara si ti se face dor hobby-ul tau,de barca,de o ieseala spuneai odata ca abia astepti sa dai cu batu la SREBARNA.Ce zici se apropie sezonul?

    RăspundețiȘtergere
  7. Dane, dă-l încolo de fotbal! Nici un vreau să văd meciul cu Bosnia. Mi se zbate ochiul stâng de la o vreme...
    Dacă avem noroc și scăpăm de iarna asta eternă, eu și amicul Radu avem de gând să-ți arătăm deliciile unei ieșiri... știi tu, nu-ți mai explic.
    Ți-e bine când te trezești cam cu două ore înainte de răsărit?

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim, nu mă întreb de unde știi, am oarece bănuieli...
    SREBARNA este un proiect la care țin foarte mult. Tare aș vrea să nu fiu dezamăgit, de-aia îl las să lânceseazcă în stadiul ăsta.
    Asta nu înseamnă că nu visez cu ochii deschiși la o ieșeală cu barca. Ne mai consultăm, cine știe, poate reușim să ajungem și acolo...

    RăspundețiȘtergere
  9. vezi ca saptamana urmatoare incepe targul de turism la palatul palamentului o buna ocazie sa-lsaluti pe nikos

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim, ne-om face timp... mai bine dă-i un telefon să mai aducă niște ulei d-ăla bun. În ccâteva zile se cam termină ăla de la tine...

    RăspundețiȘtergere