vineri, 24 iulie 2020

Suntem norocoși? E de bine că trăim evenimente cruciale?


Știu că anul ăsta va fi un reper major pentru oameni. E deja o axiomă, mă-ndoiesc că vor mai fi fiind indivizi care pot corela fapte evidente, conjunctura în care se petrec și modul de reacție al oamenilor și care să nu fi conștientizat acest lucru încă de luni bune. Nu e numai grozăvia celor care mor uciși de un ceva perfid, nevăzut, nesimțit, este și spaima conștiinței că bâjbâim haotic sperând că poate, măcar printr-o experiență repetitivă, vom ghici o modalitae de a ne apăra. Căci cum altfel poate fi câtă vreme parte din concluziile care păreau ferme alaltăieri sunt demontate de experiențele de azi?
 Știți, în Septembrie 2001 priveam în direct un alt moment care urma să  marcheze istoria lumii, prăbușirea dramatică a Gemenilor. Gândeam și atunci, ca și în timpurile de azi, că viețile noastre, ale tuturor, vor începe să  curgă altfel. Nu putea fi altfel, 2977 de oameni mureau brutal, majoritatea literalmente în văzul lumii.

Mă gândesc că, totuși, e prea mult. Cu siguranță că lucurile n-au avut timp să se așeze după 9 Septembrie 2001 și, cum vedem, un alt tip de  cutremur introduce dezechilibre și confuzie în viața omenirii. Unda de șoc a căderii Gemenilor încă se propagă, nu așa cum au sperat cei care au provocat-o ci, aș zice, mai degrabă în defavoarea lumii ai căror exponenți clamau că ar fi.
Azi trăim un altfel de șoc.
Zic din nou, e prea mult. Două imense pietre de hotar la mai puțin de douăzeci de ani distanță! Mă obișnuisem cu viața așa cum era, fără surprize mari, cu bucurii previzibile și nenorociri aproape firești.
Căpătăm, zi de zi, o altă perspectivă.
Istoria ne pune în față, pentru a câta oară, oglinda în care ne putem evalua limitele, neputințele. Dacă nu va fi apocalipsa de pe urmă și vom avea norocul să trecem cu bine peste încercarea SARS COV2 mie, unul, mi se conturează două certitudini.
Întâi că nu va trece mult și oamenii vor uita grozăvia de azi. Poate că vor fi nevoiți să uite unele deprinderi devenite naturale și vor asimila altele. Nu din prima, nu comod, dar vor fi nevoiți s-o facă. Nu vor renunța ușor, vor lupta pentru a recâștiga starea de confort anterioară dar, cu voie ori ba, vor accepta că viața este, totuși, o cale într-un singur sens.
A doua convingere personală este  că virusul de azi nu va fi ultimul. Nici nu vreau să-mi asum eu meritul acestei afirmații, desigur că au tot spus-o mulți alți oameni deștepți cu mult înaintea mea. Sper că de data asta acest adevăr să nu fie uitat, să fie însușit de atât de mulți oameni  încât să se nască o strategie care să ofere oamenilor șansa supraviețuirii.
Sigur că istoria omenirii pe planeta asta nu e o chestiune personală dar mi-ar plăcea să cred într-o continuare ca atare. Poate altfel în cursivitatea ei, poate cu alte valori pe care nici nu le imaginăm încă, dar să fie scrisă de oameni.  Aș fi tare dezamăgit ca Pământul să fie, într-un viitor oarecare, doar un obiect de istorie galactică, predată într-o universitate de dincolo de Calea Lactee. Un obiect de studiu impersonal, un corp lipsit de de indivizii unei specii frumoase și imbecile, grotească și genială, anostă și surprinzătoare.

Ștefan,
Iulie 2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu