luni, 14 noiembrie 2011

European de România - doi

Urmare de la...
... Dorel dădea din cap. Veți fi știind, de bună seamă, că poți să dai din cap așaa, de sus în jos a aprobare ori dinspre umăru’ drept spre stângu’ și invers, cum ar fi că nu ești de acord cu spusele vorbitorului.

Ah, numa’ acu’ băgai de seamă c-am uitat să vă zic esențialu’ despre Dorel.
Dorel nu-i familie, hehehe, ce prostie era să fac!! Dorel pune faianța-n baie, că aia veche s-a umflat și tot cădea ba câte-un pătrățel, ba câte două ori mai multe în cadă.
„Ce-ai mă, te doare capu?! Ce-l tot bâțâi? Au nu ți s-a risipit ceața de pe creier?” întreabă soacră-mea nițel iritată.
Deja simt întrebări negrăite, cum ar fi „ce caută ăsta la referendumu’ familial?!”.
Și Dorel zice: „nu mă doare nimic, bre mamaie, că coniacu’ de la Vrancea nu-i spirtoasă d-aia puturoasă făcută din cartofi ori porumb. Lasă, nu mă mai luați pă mine mereu dă drojdier, mai beau și io câte-un păhărel ori două, da n-o să mă vedeți rezemat de gard, să știți!”, și-i vedem ochii care cată ba către adidași, ba către noi, sfielnic ca o fată mare. „Și nici nu mă omor după tării, dacă vreți să știți!”
„Bine mă”, zic eu mai apăsat ca să-l aduc la subiect. „Am priceput. Apără-te!”
Și-ncepe: Cotnari și Busuioaca de Bohotin… da’ și inegalabila ctitorie a lui Neagoe Basarab, Mânăstirea Curtea de Argeș, cu a sa legendă despre Meșterul Manole și cei nouă meșteri mari, calfe și zidari… „N-o fi ea Sfânta Sofia ori Templul lui Solomon, da’ chiar Paul din Alep zicea că în frumusețe e deasupra ălora cu mult”. Și Dorel tace, stânjenit de atâtea priviri mirate ațintite spre el. Mai ales  soacră-mea îl privea duios, că, de, era tot pe felia ei.
M-am întors către fiu-meu cel mare. 
va urma, stați pe-aproape... chiar aici

Ștefan, 14,11.2011

4 comentarii:

  1. Io cred ca Dorel asta ...care punea faianta-n baie la tine ( ori la socrela ta ...nu stiu bine unde ...) era suparat pe viata ca la cultura pe care o detinea nu se putea desfasura acolo unde ar fi meritat poate ...Auzi tu vorba ...Sa stii atatea chestii tari si sa pui faianta ...Noooo..asemenea flacai , numai ca stiu asta de la carciuma ...unde mai vin pe acolo ...fel de fel de ratati pe nedrept ...Iata :
    http://www.youtube.com/watch?v=KxTNpEwN3ck

    RăspundețiȘtergere
  2. Ooh! Nu-ți mai bat capu' cu toate alea de le știa, conașule Radu! Ne-a mai zis ceva de stiluri arto... arti... arhi... mă rog, alea cu clădiri fițoase făcute în vremuri de demult, cică stiluri botezate după el (Dorel) și tac-su (Ion). Băiat citit Dorel ăsta, parol!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multi baieti cititi , precum Dorel ,isi cauta de lucru pe-afara ...ca pe-aici n-o mai fi nimic de facut ??? Eu cred ca la noi e ca dupa razboi , numai ca nu suntem japonezi sau nemti . Poate-i importam ...ca ne-arata ei ce trebuie si cum trebuie . Noi am uitat demult sa mai si facem ceva . Ori poate nu noi ...Mama ei de democratie !

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu-ți fă tu griji, avem la Dorei!!!
    Pe urmă, hai că ai haz. Auzi cu cine ne compari tu, nemți, japonezi...

    RăspundețiȘtergere