sâmbătă, 19 februarie 2011

STOFĂ DE BĂIAT DEȘTEPT

Câteodată mă trezesc dând din mine despre cine suntem, ce facem, cum gândim...
Analize. Teorii. Despre de toate, frate. Întorci capu-n stânga, în dreapta, vezi aia, aia... gata raționamentul. Dă-i cu ideea. Chestii barosane, nu comentarii despre femei, politică sau fotbal, că la astea toată lumea-i meseriașă. Nu, nenică!! Probleme de existență, structură psihologică, reacții umane... scuză-mă! artilerie grea, obuze groase...nu suntem mulți care să vedem problema cât e ea de mare. Vro câțiva. Dacă mă-ntrebi pe mine, nu prea mai știu pe nimeni în blocu’ nostru, poate mai prin centru să mai fie câțiva, da’ puțini...
Normal că nu scoți tot arsenalul ăsta la orice colț de stradă. Nu se face, nu tragi cu tunu-n vrăbii, dacă pricepi ce vreau să zic. Doar dacă ăi fi având vr’un interes major. De regulă, o fătuță bine făcută, cu toate alea la locu’ lor, care nu cade la foc mic și nici la atac la baionetă. Ei... atunci treci la d-astea.
Da’ nu de gagici vroiam să vă zic. Ci de șmecheri care se dau deștepți.
Am auzit că era o vreme când grecii ieșeau la drumu’ mare (ei îi zice agora) si dădeau pe goarnă d-alea... d-astea... se băteau în idei, în școli...
O fi fost, nene, nu zic nu. Da’ asta înseamnă că, chiar dacă meseriașii de la tribună aveau ce zice, trebe’ că și ăia din piață aveau ceva la mansardă. Că, nu știu dacă aveți idee cum stăteau lucrurile pe-atunci: dacă te urcai pe-o buturugă să te dai dotat pe-o chestie în fața a vro zece, douăzeci ori, cine știe, chiar mai mulți care să caște gura la ce spui, atunci, nenică, tre’ să fi fi fost bazat. Nu știai dacă nu-i vr’unu care să ți-o taie și, dacă venea treaba așa iar tu o dădeai de gard, nu-i mare mirare să-ți fi luat și  ceva roșii sau ouă-n freză.
Acuma, treaba cu agora e expirată. Acu’ avem media. Și nu te mai bați în idei. Totul e politică. Te bați în programe. Ba, la o adică, dacă stau să mă gândesc, nici în d-astea. Ca să-ntelegi, chestiile subțiri, de finețe, s-au vărsat de mult. Vezi tu p-ăla sau p-ăsta, mari scule care se dau vorbitori, să stea live cu o sută de șmecheri în față scoțând discuții despre idei?
Vezi de treabă!! E ca pleibacu’, frățioare.
Cum adică „cum”?! N-ați văzut la televizor? Ești sculă de șmecher (din ziua de azi, nu de-acu’ 2000 de ani) îți pune ăla lavaliera, stai comod la masă cu un pupicurist care te-ntreabă ce i-ai scris tu înainte cu vreo două-trei zile și răspunzi la întrebări ca-n Caragiale: nu-i așa că Pământu’ e rotund? Dacă răspunzi ”da” ești premiant. Necazu’ e că, la noi, există riscul ca unii să raspundă „nu”.
Și, p-onoarea mea, de modelu’ ăsta nu-s deloc puțini.
     Cel mai rău e că bună parte din ăștia trag linii cum să trăim, cum să muncim (dacă mai muncim) ce ne mai lasă nouă după ce fură ei... cât să cotizăm la buzunarul... pardon, bugetul lor, că-i clar că nu-i al nostru.
       Acu’ e o perioadă în care la buzu... ăsta, bugetul lor nu se prea-nghesuie berbecuții să mai cotizeze. Fie driblează cum pot chestia asta cu cotizatu’, fie nu mai au de unde, de-a dreptu’. Și-atunci, trag obloanele; unii, puțini, găsesc prin casă o sfoară și-un săpun.  Alții, cei mai mulți, mai trag o vodcă și așteaptă să treacă valu’.
        Da’, mă rog, subiectul era ce facem noi, ăștia bazații, cu teorii subțiri despre viață și somn, gând și imaginație, în vremurile astea de rahat, în care, dacă e s-o dăm pe bune, nici gagicile nu mai cad ca altădat’. Ce ne rămâne de făcut?
        Mai la-nceput, acu’ vreo douăzeci și un pic de ani, când ni se părea că a venit momentu’ băieților adevărați, ne-am călcat pe bătături la vot să-i punem în capu’ mesei, care pe care-i credeam Feți-Frumoși călare pe cai albi... fi-mi-ar scârbă... ce berbeci am fost!!! Trăiam așa vremuri frumoase... adormeam spre dimineață zgâindu-mă la un televizor care-mi arăta niște chestii cum nu-mi trecea prin cap că o să văd vreodată ! Cum să nu-ți pierzi somnu’ când, după ani buni de program TV de două ore, știi și tu, două telejurnale si o emisiune omagială, treci direct la chestii tari, aproape ca-n agora ălora de-acum 2000 de ani?!  
         Nenea Brucan, Domnu’ să-l pună unde-i e locu’, ne jignea intelectu’ și sentimentu’ patriotic zicându-ne că numa’ dupa vro’ douăj’de ani ne-om da noi seama  cu ce se mănâncă vrăjeala asta pe care ne-a servit-o... chiar, nici acu’ nu știu cine-a tras de sfori. Câtă dreptate-avea! Abia acu’ îi dăm de gust!
         Cel mai rău îmi pare că mi-am ținut secrete resursele de băiat deștept. Tare berbec am mai fost, maica ei de viață!!!
Nici măcar nu le-am scos destul cât să  rup piața la gagici...

Ștefan
19.02.2011

11 comentarii:

  1. Asa a fost sa fie , Bubule ! Sa nu-ti para rau ! Daca era sa ai mai mult tupeu , daca ai fi stiut si tu ca lumea e plina de fel de fel de fraieri care dau din coate sa ajunga mai sus dect le este locul , daca ai fi vrut si tu o caciula care sa ti se potriveasca mai bine, daca ai fi avut o mai buna sustinere decat cea personala , daca erai facut dintr-un aluat mai parvenit ...poate aveai alta traiectorie . Cand ma uit in jur si vad fel de fel de lighioane cu pretentii fasaite , ma fericesc ca am stat in banca mea . O batranica din anturajul meu spunea cu vreo doua decenii in urma : " Cine are pateru boi , capu-i umbla de nevoi ..." Duce fiecare o cruce a lui ...Cine vrea una mai mare , nu are decat s-o caute . In final o va gasi ! Totul e sa i se potriveasca !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bubu, ma bucur ca n-ai stofa de baiat destept, in acceptiunea asta contemporan-politica, daca pot sa ma exprim asa, intelegi tu ce vreau sa zic, unde bat.. Poate daca erai din aia nu te mai pasionau atatea alte lucruri frumoase, printre care scrisul pe blog, locul unde esti liber de orice constrangeri. O placere sa te citesc, comme toujours, pentru ca si cand critici anumite locuri/fapte/oameni o faci atat de fin si ironic, incat rezonez si eu mai profund in cele expuse; ma faci sa vad unele probleme pe langa care as fi trecut cu nebagare de seama, altfel.
    Ai stofa de OM, si-atat. Pentru mine e suficient si-mi pare bine ca ma consideri prieten.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bubu, daca eram baieti destepti ne intalneam la vreo decernare de premii, ne povesteam cum i-am prostit pe fraieri de am castigat o saptamana la Ranca sau Pojorata, vreo reducere de 25% la un sejur in Grecia, Turcia, Bulgaria.Dupa care nu ne mai vedeam si nu ne vorbeam niciodata in viata. In schimb cineva spunea odata:

    " Pentru mine a fost doar prilejul de a-mi zice mie insumi: IATA UN OM!
    N-am avut privilegiul sa te cunosc personal. Pacat! Am ratat, poate, sansa sa am un prieten adevarat. "
    Mai tii minte? Eu, da.

    Cine se aseamana...ai cu cine vorbi, ai de la cine primi un sfat, lucruri care sunt straine de caracterul acelor baieti destepti. Daca ii vroiam de prieteni nu mai ma urcam in fata lor intr-un taxi si plecam, ramaneam la masa cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Seara buna Bubu ,
    Vad ca numai baieti posteaza pe aici ...sa fie de la faptul ca erai trist ca nici gagicile nu mai cad ca alta data ? Si impartasiti aceeasi tristete ? Heheee, vorba ta , nu o luati drept ironie ( asa cam ca a unui elefant in magazinul de portelanuri) ca de fapt ai mare dreptate .
    Dar stii ceva ? Cu stofa sau fara stofa , alea care chiar merita Bubu sa-ti imparti timpul cu ele nu pica lesinate in agora in fata unui oarecare. Care a invatat la SNSPA ( asta in cel mai fericit caz) ca cel care castiga disputa verbala si ii lasa pe ceilalti fara cuvinte .....e mai bun. Ca de fapte nu vorbeste nimeni. De parca n-ar exista . De parca nu asta lasam in urma.De parca nu asta este criteriul major dupa care analizezi o persoana.
    Stii , un prieten drag imi spunea acum cativa ani buni cand am fost aproape de a renunta la tot ce realizasem pana atunci ca , invinge cel care are mai multa rabdare .
    Asa ca draga Bubu , trebuie avut mare grija de stofa. Sa o scuturam , sa o periem , sa o aerisim si sa o ferim de molii. Nu stii niciodata cand se ridica ceata si avem nevoie de ea intacta ! Mai ales de cea de baiat destept .
    Si , zau , gagicile alea care merita stiu sa deosebeasca stofa aia buna de cea rarita si murdara .

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Bubu,
    Baietii destepti despre care vorbesti nu au stofa. Nu au substanta. Au doar tupeu.
    Sunt doar ciocoii noi ai Romaniei care populeaza tara asta de 20 de ani incoace. Dar reteta e veche..vine din istorie si va supravietui oricaror seisme macro sau microsociale...cred ca si dupa ce se va sfarsi omenirea, din haul nefiiintei va rasari...un baiat destept.
    E blestemul nostru ca natiune...oamenii de calitate sa stea deoparte si sa inghita din ce in ce mai agramatul lor discurs.
    Apropo, cred ca s-au autointitulat "baieti destepti", ca sa nu observam ca au terminat liceul cand altii de varsta lor sarbatoreau 25 de ani de la absolvire.
    Daca nu isi spuneau singuri asa, nu ar fi facut-o nimeni altcineva..nici colegii de care se rugau sa ii lase sa arunce o privire pe teza la romana, ca sa scoata un cinci, nici profesorii care nu aveau nici un fel de mila in toamna la corijenta si le cereau, obsedatii, sa stie macar teorema lui Pitagora in clasa a XII. Cine dracu' era si Pitagora ala ca ii invete ei teorema?
    Acum, le-au aratat ei cine sunt baietii destepti. Colegii aia infumurati cu doua facultati si cu teza de doctorat isi numara banii de metrou iar profii se tarasc cu haine rupte in coate de colo pana colo..
    Ei, desteptii, stiu sa traiasca..numai bratara pentru Pisi, Michi sau Zizi i-a costat pensia lui dom' profesor pe un an.
    Bubu, nu ai cum sa fii un astfel de baiat..nu ai stofa..cine te-a pus sa ai bun simt si in plus sa poti sa te gandesti si la altceva decat la haleala, masini si ghiuluri? Ehei..vezi..cu bun simt si cu neuroni nu ai nici o sansa sa devii...un baiat destept!
    Livia

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma tot gandeam ...ma tot suceam ...cine a pus un ecou atat de fain , aici , la Bubu ...In final am realizat cine ...pare sa fie stilul ei ...dar parca e putin mai direct ...putin schimbat . Daca esti tu , cea pe care o intuiesc , atunci iti spun : bine-ai venit ! Ai un bun simt nativ , inegalabil ...poate ! Ramai cu noi ...sa dam in caine c-un pietroi ! Bine ai venit , Livia ! Necuvnenit , ti-o spun eu , inaintea gazdei ! Sa ma scuze Bubu' ...dar nu ma pot abtine ! Ce sa fac ? Zodia-i de vina ! Oportunist ...comme moi , mai rar , Bibicule !

    RăspundețiȘtergere
  7. Oui Raoul, c'est moi..
    Bine v-am gasit, pe voi toti, prietenii mei dragi..Bubu, Dan, Raoul, Tora..
    Ordinea e aleatorie.."parole d'honneur"
    Vezi tu Raoul, cred cu tarie ca bunul simt este ceea ce ne uneste pe noi..de aceea inghitim atat de greu oportunismul si mojicia..marca "baiat destept".
    Un foarte bun prieten imi spunea candva ca un singur lucru nu poti cumpara in viata:respectul....
    Avea mare dreptate, de acest lucru unic "baietii destepti" nu se vor putea bucura niciodata.
    Vor fi temuti, invidiati, urati poate, dar niciodata nu vor fi respectati.
    Si stii de ce? Pentru ca nu poti respecta vidul..
    PS.Iti multumesc pentru urarile de bun-venit si tin sa precizez ca e o intreaga aventura sa pot sa postez comentariile aici..nu stiu sa o fac decat ca "Anonim". In blogul tau nu ai aceasta optiune, asa ca nu iti pot scrie si tie cum i-am scris lui Bubu sau lui Dan.
    Poate iei masuri

    Cu drag, Livia

    RăspundețiȘtergere
  8. Stefan , am sa te rog sa-mi ingadui sa scriu aici un mesaj catre Livia .
    Sa-i urez bun venit si eu printre bloggeri si sa te intreb apoi pe tine de ce ascunzi de noi mesajele Torei ? Hehheeeeeeeeee, nedreapta viata asta .Apropos , va amintiti ca TORA in japoneza inseamna tigru? Iar codul japonezilor care a transmis surpriza atacului de la Pearl Harbour a fost TORA TORA TORA ?Sau ca in ebraica TORA inseamna " a preda , a instrui " si ca poruncile din TORA au fost dictate de Moise pe muntele Sinai ? Eu n-am avut curajul sa-mi iau un asemenea user-name ...
    Iar daca e doar o confuzie la mijloc , usor de facut datorita literelor din nume , o sa-i spun Liviei ca as fi onorata sa ma adauge si pe mine alaturi de cele trei nume masculine din prima fraza .Nu e asa mult timp de cand m-a numit drept "persoana cu cea mai apropiata structura sufleteasca " de a ei .

    RăspundețiȘtergere
  9. Prieteni, azi e vineri și de-abia așteptam să ajung acasă ca să continui "șueta" asta cu voi.
    Corecție pentru toți (nu trageți, imediat vorbim pe rând!): semnătura aia "Ștefan" de la sfârșit e o eroare! Autorul este, de fapt, Mr. Hyde.

    Acuma... Radule, o chestie de la suspomenitul Mr. Hyde și una de la mine: Domnu' Feritu' ăsta ar zice că mai bine patru boi la o cruce mică decât o mârțoagă la una mare și grea.
    În ce mă privește pe mine, Bubu Ștefan, rămân cel pe care-l știi. N-am nici o treabă cu personajul de mai sus. Aaa... nu asta vroiam să-ți zic. Vroiam să-ți zic... Na, c-am uitat!!

    Dane, mulțumesc de vorbe bune, ce să zic!...Chiar acuma stau cocoțat în vârful patului și contabilizez: plus un prieten, plus un gând bun = poate se mai scad din păcate...

    Laur, cam așa am conceput și eu răspunsul la comentariul tău. Am scris... am șters... tot aveam senzația că nu reușesc decât să repet ce-i spuneam lui Dan mai sus. Ooh, n-am uitat... cum aș putea să uit?! Pe de altă parte, ascultă la mine: lasă-i! Treci mai departe. Alege cele bune de pe unde-ai fost și nu lăsa zgura urâtului să-ți întunece gândurile.

    Teo Dora, nu-i băga în seamă. Pe băieți, vreau să zic. Or fi olteni. Știi, vorbește lumea că numai ei umblă pe stradă cu un pas înaintea femeii.
    Cât despre stofa aia cu urzeala sănătoasă, dac-o fi halatul doctorului Jekyll o să am grijă, de-o fi, însă, pelerina cea lungă și neagră a lugubrului Domn Hyde, prefer să nu mă bag...

    Livia!! n-o să te superi că urarea mea de bun venit sosește cu (o atât de nepermisă) întârziere. Am vrut să cumulez două satisfacții. Să vă răspund tuturor pe îndelete și să mă răsfăț într-un început de weekend. Tu o știi, dar asta nu mă-mpiedică s-o spun: e o bucurie să te revăd aici. Asta a fost de la Bubu Ștefan.
    Mr Hyde ar vrea să știe: chiar așa, cine dracu' e Pitagora ăla?! O fi vr'un fel de Pit...icu' din Agora aia?
    Așaa...
    Livia, după cum vezi, ai stârnit oarece valuri. Pare-se că încet, încet, se relevă oarece dedesubturi (perfect normale pentru Mr. Hyde), cum ar fi mesaje ascunse de la nu știu ce tigru perfid... ba nu, învățături din Cartea Sfântă...ba nu, semnal codificat de atacat baze mar... eh... ia mai dă-le-n zurgălăi, vorba amicului Florin Sant...
    Și totuși, ce-oi fi vrut să-i zic lu' Radu?!...

    RăspundețiȘtergere
  10. Bubule, am comis-o, m-am deconspirat, acum nu mai pot sa spionez in voie blogurile voastre.
    Teo, evident ca a fost o greseala de redactare si ca esti cea mai apropiata de mine ca structura...de pe AFA.
    Si, da Bubule, in buna traditie a spionilor japonezi ii spuneam lui Raoul, cifrat, evident...sa atace!
    Ce?
    Si tu, acum...primavara, fireste.
    Cu drag,
    Livia (undercover)

    RăspundețiȘtergere
  11. Trebuie să-ți fac o mărturisire, la ceas de taină, dragă Livia: e genul de spionaj pe care-l încurajez cât pot! Ca mai toți de pe pajiștea asta, păstrez ascunse doar o mică parte din gânduri, restul... să zburde, că de-aia le scot la aer!
    Altminteri, privesc pe geam și mă rog cu disperare să vină odată atacul primăverii. Simt că nu mai am putere, fir-ar ea de iarnă, că nu degeaba ziceam eu.... și voi că nu! ce-ai cu iarna?! Ei, uite ce am, că nu se dă plecată!
    Apropo, să-ți zic un banc pe tema asta.
    Tipul zice: ia uite la nevastă-mea cum se uită ea pe geam! Mă gândesc ca, dacă se-ntețește ninsoarea, să-i dau drumu'n casă!

    RăspundețiȘtergere