miercuri, 8 martie 2023

Dulăul în țara Justiției dubioase

 

Adu-mi aminte, de ce ieșeau zeci de mii de oameni în piață acum câțiva ani?
Ah, da, revolta omului ne-special împotriva siluirii justiției. Atunci trăiam un fel de mândrie că eu, ei, cei care ieșeau seară de seară în piață erau cetățeni care n-au mai suportat tupeul, aroganța și s-au opus tentativelor unei clase ticăloșite de a fura legal.
Nici acum nu știu dacă finalul revoltei a fost un succes al cetățenilor ori doar o iluzie a victoriei.
Pe măsură ce trece vremea, mă încearcă tot mai mult sentimentul eșecului. Pare că, la momentul de atunci, ăia cu musca pe căciulă și rahat pe tălpi au ajuns la o concluzie care, din perspectivă, seamănă cu râma din cârligul pescarului. Și-au zis că cel mai potrivit e să zică cum vrea mulțimea și să facă exact cum vor ei.  
De unde văd eu (și, drept să zic, nu m-am strofocat să fac analize temeinice, doar ce mi se pare că văd fără efort) Doamna Justiția e cam perversă. Pare că-i place să fie siluită din când în când. Dacă n-ar fi un concept abstract ci o doamnă oarecare, aș zice că-i treaba ei, s-o fi săturat de modalități clasice, banale și plictisitoare și-o vrea și ’mneai oleacă de divertisment deviant. Uite-acuma mă gândesc, poate chestia aia cu legatul la ochi o însemna altceva decât ni se servește nouă. Oricum, cu basmaua pe ochi, nu-i de mirare câte năzdrăvănii se pot petrece pe din dos.
Altminteri, în dosul conceptului s-au ițit măcar două rămurele: dreptatea pentru căței și justiția pentru dulăi. M-aș mira să trebuiască să detaliez, fac pariu că, dacă tot sunteți aici și citiți scriitura asta, clar că sunteți mult mai inteligenți decât ăilalți, care n-o citesc.
Drept urmare, se dovedește că dulăul Oprea e cât se poate de nevinovat.
Lumea știe că cel care a fost polițistul Gigină Bogdan (Domnul să-l odihnească în pace, deși mă îndoiesc că ar fi împăcat acolo unde e...) și-a găsit sfârșitul noaptea, pe ploaie, într-o groapă săpată în asfalt. Pe motocicletă fiind, în misiune. Adică trebuia să-i facă drum liber dulăului, care tocmai plecase de la minister, unde hălăduia în numele partidului, și mergea spre locuința personală. Nu oricum ci repede, că era urgență maximă: era ciorba deja pe masă și era păcat să se răcească.
Așa că bietul polițist avea ordin (cam ca la orice alte deplasări de altfel, nu era o situație de excepție ci era chiar regulă) avea ordin, zic, să nu bage-n seamă semafoare și să nu se-mpiedice de fleacuri cum ar fi reguli de circulație ori chiar sensuri de deplasare legal delimitate pe drumurile publice. Că doar e știut din vremuri de demult până în prezent, nici potopul nu-i vreo ploaie, nici dulăul nu-i potaie.  
Cazul morții polițistului Gigină s-a dovedit extrem de complex. Și, cum se știe, complex înseamnă boală lungă.
Nu mi-aș face păcate să arăt cu degetul spre procurori ori judecători. Ori, mai bine zis, cui dintre ei să le pun în cârcă tergiversarea dosarului până când s-a evaporat cazul și s-au șters păcatele. Cert e că, din octombrie 2015 până în martie 2023 s-a tot cumpănit, s-a tot balăngănit balanța ăleia cu cârpa pe ochi până când s-a scremut o concluzie: că n-om fi proști să deranjăm dulăii. Destul că, iată, s-a iscat tărăboiul ăsta iritant, fără cine știe ce semnificație pentru partea aia de lume. Se agită lumea că a murit un om. Ei și ce?!
Vreți vinovați? Iote colea, acarul... pardon, groparul... pardon, vreau să zic General MPM Impex, adică un general mai mic, o potaie, acolo, să nu confundăm cu dulăul General, ok?
Că ziceam de trageri de timp, mă mir că s-a dat o pronunțare cu 6 luni înainte de expirare! Mă rog, pronunțare a la Pilat, nu-i bătut în cuie dar e un verdict. Până-n octombrie e atâta vreme că ai zice că nu-i o problemă să-și scoată oarba bârna din ochi și, de n-o fi având și vreo cataractă, să vadă ditama-i cocoașa cu păcate din spinarea Generalului și s-o așeze pe talgerul potrivit.
Deși, dacă le-a trebuit 7 ani jumate să socotească un ceva simplu ca: doi ori doi plus un nevinovat mort egal măcar 6 ani de pușcărie, tare mă tem că fix acum i-a venit Doamnei cheful de perversiuni.
Și parcă văd că, de fapt, reiese că de vină-i mortu’, fi-r-ar el să fie, că a murit în ciudă, doar să-i tulbure confortul dulăului!
 
Oof, unde ești tu, Țepeș Doamne!!

 

Ștefan,

08.03.2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu