sâmbătă, 15 septembrie 2018

Din adâncurile absurdului PLÂNGERE LA PLÂNGERE


Jandarmeria depune plângere la Parchetul General.

 Jandarmeria a fost profund afectată de evenimentele din 10 august 2018.
Contextul e unul cunoscut. De aproape doi ani, de când PSD,  democratic ales ca urmare a indiferentismului politic al unei populații neimplicate și a analfabetismului civic ( si nu numai civic) a altora și-a canalizat prioritățile pe spălarea de păcate penale a liderului și a clicii (cu aeleași bube-n cap)  care-l înconjoară. În ciuda oponenților și a unui elementar bun simț, aleșii majoritari   zburdă pe tarlaua deciziilor fără nici un fel de reținere. Oamenii au un țel, folosesc  conjunctura și, mai ales, stau confortabil pe o incredibilă bază de tupeu și sfidare a oricărei norme. Bunul simț nu intră-n discuție, e o noțiune irelevantă. E oarecum de înțeles, structura lor personală i-a asociat într-un grup în care nu este, în nici un caz, un ingredient de agregare. Până la urmă nu lipsa bunului simț este cel mai grav lucru ci sideranta lor disponibilitate de a ignora, de a anihila orice normă care se opune sau nu  folosește scopului, interesului individual și implicit de grup.

Nu am idee cam ce anume lacrimi se scurg pe obrajii celui pe care-l cheamă Cucoș. Ori pe al celor care, generoși, au împărțit bastoane și gaze în beneficiul celor care nu vor legi cu dedicație. Nu vor penali în funcții publice. Nu mai vor pauperizarea învățământului cu unicul scop ticălos de a ține votanții în letargia ignoranței. Nu mai vor spitale colcâind de bacterii letale și șpăgi. Nu mai vor incompetenți  la drumuri, administrație publică, învățământ, sănătate, oriunde tâmpiții numiți pe considerente de partid și obediență ne îngroapă pe noi toți și ne compromit viitorul. Nu mai vor să-și ia câmpii din țară părinții, frații și copiii sătui de minciună și lipsă de perspective. Nu-l vor pe Dragnea  Păturică, pe coanele Joițica de la Interne, Muncă sau parteneriate strategice, pe sugestiva Pb în rolul atribuit, efectele muncii sale fiind exact pe măsura numelui, pe deplorabila și perfecta imagine a slugii perfecte, instrumentul deformării oricărui sens din orice lege care nu le place. Nu mai vor Nicolici care habar n-au că interesul poporului român nu este acela de a jigni partenerii politici din opoziție și de a le intezice, apriori, orice discurs ori inițiativă. Cu atât mai puțin mojicia în relația cu delegațiile oficiale cu care este mandatat să discute/negocieze. Nu-l mai vor pe senatorul Sex-Anal! Exponent al PSD în camera superioară a reprezentanților aleși de către electoratul  român!
Nu mai vor bani munciți de ei care au îngrășat în mare parte buzunare personale și mai puțin bugetul de stat.
Nu mai vor promisiuni de drumuri decente într-o țară în care se fac mai multe studii de fezabilitate (pe bani incredibil de mulți și, culmea bunului simț, cu termen de valabilitate foarte volatil!) decât autostrăzi.
Pe 10 august n-am fost în piață. Ar fi trebuit să fiu, îmi pare rău că n-am fost. Mi s-a părut că o anume chestiune personală este prioritară uitând de exact argumentele de mai sus. Am văzut, însă, după lăsarea serii, câteva ore de transmisiuni Tv. Îngrozit de ce se întâmlpă, conștientizând acut că o forță malefică nu s-a sfiit să declanșeze războiul împotriva poporului român. Omul care declara că va merge până la capăt, susținut de indivizi de aceeași factură numiți în funcții de decizie. 
Sigur, ei nu s-au văzut în piață. Erau în vacanțe, care mai de care încercând, la o adică, să se pună la adăpost de consecințe. În piață au fost roboții. Programați să gazeze, să calce în picioare, să tragă cu grenade la întâmplare, să zdrobească brațe ridicate sugestiv a neimplicare ori capete lipsite de apărare. Să vâneze nevinovați ca într-o veritabilă noapte a Sfântului Bartolomeu.
Minune a Domnului că n-a murit decât cel ce a fost Ilie Gâzea, fie-i țărâna ușoară!
În acest context, Jandarmeria Română, printr-un personaj care, iată, este deplin reprezentativ, depune plângere la Parchetul general.
La aflarea veștii mă rătăcesc din nou într-o stare care, de la o vreme, tinde să mă acapareze permanent. Stupefacție, furie, neputință.
Stupefacție pentru că fiecare reper de tupeu și nesimțire al acestor indivizi pe care le tot emit mi se par limite extreme iar ei reușesc să le depășească una câte una.
Furie pentru că văzând aceste noi performanțe iraționale îmi dau seama că sunt, suntem,  masa de oameni pe care ei o calcă sfidător în  picioare, știind că noi știm și înțelegem perfect resorturile lor. Și ce dacă?!
Neputință pentru  că noi avem un handicap major față de ei: limite impuse de caracter, educație formală și informală, respect pentru reguli și pentru cel de-alături.
Jandarmeria, 10 august 2018, plângere.
E un non-sens.
Ca și cum ai enunța o operație matematică la modul adunare=scădere.
Habar n-am ce le-a dictat Dragnea să scrie în documentul ăla. Adică am idee, știu ce știe toată lumea, tâmpenii  pe care numai oamenii ținuți captivi în negură le mai acceptă, lovitură de stat, schimbarea ordinii...
Aș putea bănui că amintesc de episodul jandarmeriței bătute de câțiva descreierați  și salvate de la consecințe dramatice de o mână de participanți la protest. Nu de camarazii săi de arme. Aceștia din urmă, vajnici apărători ai ordinii publice și a cetățenilor în general, au fost preocupați să-și pună curul propriu la adăpost.  Relevant pentru specificul lor ca organism militar și încă mai relevant ca model de pregătire  militară.
Probabil că invocă apariția unor grupuri violente în piață, cu pregătire evidentă paramilitară (nu m-ar mira să fi afirmat că băteau pas de defilare și intonau imnuri ostășești). Nu le-au putut anihila nu pentru că știau că o să apară (aveau informații și, aș adăuga, știau și cum vor evolua în piață, prietenii știu de ce!) și nici pentru că în cadrul instrucției lor specifice nu există protocoale și exerciții în acest sens. Ei sunt antrenați să treacă strada băbuțe de peste 85 de ani, să dea flori a doua zi fetelor din fața guvernului stăpânului și, ocazional, să iasă în evidență la știri că au salvat doi năpăstuiți la inundații. Culmea ar fi să se și laude cu aceste acte de eroism, măcar atât să fie în fișa postului.
Ei și, în vreme ce  nervos, stupefiat și neputincios îmi puneam mie însumi, cu voce tare, întrebarea cum mă-sa ar putea suna plângerea asta, vecinul de peste masă, cititor de carte în acel moment, ridică ochii de pe pagină și zice sec:
-          Nu-i plângere. E plângere la plângere!
Daa!! Iată perspectiva corectă! Trebuie doar să te detașezi nițel de problemă ca să ai perspectiva corectă.
E doar o eschivă. Jalnică, disperată și de un penibil suprem! Vi-i mai aminiți pe Emil Bobu și Dincă Te-Leagă la procesul de după Decembrie ’89? Nu mă refer la celebrul „Am fost un dobitoc” cât la înfiorătorul lor nivel intelectual. Oamenii ăia au fost instrumentele prin care Ceaușescu și-a perpetuat domnia în Epoca televiziunii unice cu program de 2 ore, a elogioaselor pupături în cur, a tacâmurilor, cozilor la „poate se dă ceva”, sarmalelor din salam și a „adidașilor” de porc.
Dacă onor parchetul se dovedește a fi doar un umil caporal și o ia în seamă înseamnă că pragul critic nu a fost atins încă. Nivelul ăla care presupune că nu mai e posibilă decât ascensiunea excede punctul  unei gândiri raționale. Moralmente ne tot scufundăm și pare că nu acumulăm încă energii ca să schimbăm sensul. Și uite-așa îmi aduc aminte de decembrie 1989 și de contextul care a făcut posibilă explozia mămăligii.
Oamenii ies în stradă ca să apere ceea ce a mai rămas de apărat, justiția, procurorii, bunul simț. Dragă domnilor procurori și slujitori ai dreptății, e adevărat că noi suntem dispuși să ne lăsăm gazați și bătuți de brute fără discernământ pentru a lăsa o oarecare perspectivă curată a viitorului nostru și a celor care vor fi după noi. Dar, nu uitați, în aceeași măsură pomenim de fiecare dată de JUSTIȚIE. E un concept care include nu numai balanța din mâna Doamnei legată la ochi ci și coloana voastră vertebrală și privirea senină. Noi încercăm să vă ajutăm să nu vă detestați când vă priviți în oglindă și să-i faceți mândri pe copiii voștri, pe părinții voștri.
Credeți-mă, sunt niște ani buni de când afirm că e doar o chestiune de timp până când incisivii DNA-ului vor fi smulși iar în locul lor vor crește dințișori de lapte și că va veni vremea în care un partid ori altul aflat la putere o să ne blagosolovească cu o lege care va spune, explicit, că EI au voie să fure.
Ca în notele explicative de la unele filme: orice asemănare cu persoane ori întâmplări reale ESTE perfect neîntâmplătoare!
Ștefan Mitan,
15.09.2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu