vineri, 9 martie 2012

Neagră ca zăpada și cei șapte edili


Să nu vă mai aud preamărind frumusețile iernii.

Să nu-mi povestiți mie ce-i aia alb imaculat. Să nu-mi mai trimiteți poze cu reni, sănii, întinderi albe, brazi și zurgălăi. Să n-aud de povești la gura sobei, de vin fiert cu scorțișoară. Mi-e o greață decisivă de cuvinte ca bocanci, fular, mănuși și cauciucuri de iarnă. Ski, pârtie ori ceai fierbinte. Vreau să uit înțelesul unor vorbe precum zgribulit, ger, nămeți, gheață, ninsoare, viscol. Urăsc profund, iremediabil și total cuvintele „deszăpezire”, „antiderapant”, „utilaje”, „drumari” și „edili”.  Mai ales „edili”.  Zace aici, în pântecele acestei vorbe, o perversiune sadică. Trăiești o viață convins că unele cuvinte ar purta înțelesuri firești în spiritul lor. Adică tu poți să juri că „bun” înseamnă ceva pozitiv, „frumos” este ceva ce-ți gâdilă sufeltul pe dinăuntru și „edil” un cineva care are grijă de trebile cetății și de nevoile tale cetățenești. Țeapăăă! Poate că „bun” a rămas același, „frumos” o fi tot ca un balsam la inimă dar „edil”, vă jur, e doar unul care-ți fură banii tăi cetățenești și-i papă cu cei care-ți vând plomba din gropile străzii la preț de construit autostrăzi și kilometrul de împins zăpada stânga-dreapta mult, mult mai scump decât o deszăpezire adevărată la Polul Nord. Gata. Eu propun să renunțăm la cuvântul ăsta parșiv și să-i  botezăm natural „hoțu’ de la sectorul 2”, ori ”tâlharu’ de la 6” , „banditu’ de la 5” ori „aburitoru’ de la Capitală”.  Ori cum vreți voi, da nu-mi mai veniți mie cu „edili” că mi se pune. În total, că i-am numărat, ies șapte.
Albă ca Zăpada? 
E o glumă, nu-i așa?

Ștefan,
09.03.2012


6 comentarii:

  1. Neagra ca Zapada s-a nascut in Romania, pot paria pe cativa banuti :D
    Stii care e cuvantul pe care-l dispretuiesc de cateva luni incoace, Bubule? Meteo. Nu mai vreau sa ma uit la meteo mult timp de-acum incolo, ca prea m-a dezorientat si demoralizat iarna asta. Adio meteo, bine ai venit deget ud in vant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-aș paria pe chestii d-astea nici măcar un leu. Știu eu că Miss Univers locuiește colea, lângă noi, la Căciulați așa că nu mă hazardez.
      Oh, daaaa! Meteo e alt cuvânt care nu-mi mai place. Mă enervez când aflu prognoza, mama ei de vreme! Bună chestia cu degetu', se mai pune și aia cu paiu-n gura porcului, dacă nu cumva purcelușul locuiește pe o tavă și-n loc de pai are-un măr.

      Ștergere
  2. Ce te supăraşi , Bubule ? Dacă s-a decretat că iarna nu-i ca vara şi dacă banii sunt puţini , tu ai vrea să dispară Neagră ca Zăpada fără intervenţia razelor de soare care-i gratuită ? Ai subliniat bine . Edilul este pus acolo să-şi umfle bine buzunarele , ale lui şi ale celor ce-l propulsează şi apoi îi dau susţinere şi tupeu să acţioneze fără de jenă în sensul descris realist de tine . Fanarioţii autohtoni se pare că sunt mai eficienţi decât cei de import de pe vremea lui Vladimirescu . Sămânţa rea nu piere . Hai că vine primăvara săptămâna viitoare şi uităm de rele !

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh, mă supăr și io, bre nene Radule, că mi s-a luat de-atâta iarnă. Și nu-mi zice tu mie că nu simți același lucru. Ba chiar mă gândeam că numa bine am pus țeava aia în care-ți place ție să tot sufli, mama lor de paraziți!
    Și da, ai dreptate, or fi ei bani puțini da' furăciunnile's tare mari...

    RăspundețiȘtergere
  4. iarna e frumoasa ,dar sa stai in casa la caldurica si sa privesti pe geam...daca ai plecat in deplasare cu masina s-a dus frumusetea:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Heheee!! Salut și bun venit, ktalinoo!
    Hm, eu știu că așa se zice, însă aș avea obiecții și la zicerea asta. Știu eu mulți, mulți oameni care stăteau în casă pentru că nu puteau ieși afară, zăpada depășise binișor streașina. Aș paria că niciunul din oamenii ăștia nu admirau iarna.
    Uite, n-aș fi cârcotaș până la capăt. Știu și eu că-i frumos, dar, cum bine știi, ce-i mult nu-i bun. Ca și reciproca: ce-i bun nu-i destul...

    RăspundețiȘtergere