tag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post2661946153589806762..comments2022-11-02T14:35:34.738+02:00Comments on De-a Bubumaia: RICĂ - partea doibubumaiahttp://www.blogger.com/profile/10666945291487905679noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-17007928959741895482011-12-24T10:22:50.614+02:002011-12-24T10:22:50.614+02:00Mulțumesc, Răducule!
Cum mai ziceam și-n alte dă-ț...Mulțumesc, Răducule!<br />Cum mai ziceam și-n alte dă-ți, deie-ți Domnul necazuri mici, mici (că fără, îți garantez, nu se poate) și bucurii mari, maaari!<br />Sănătate tuturor!bubumaiahttps://www.blogger.com/profile/10666945291487905679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-39053356186649755732011-12-24T07:01:50.766+02:002011-12-24T07:01:50.766+02:00Le si simt mirosul , Fanele !
Dar cel mai mult im...Le si simt mirosul , Fanele ! <br />Dar cel mai mult imi place imaginea familiei in jurul mesei , cu bradul frumos impodobit alaturi , cu veselia celor mici , bucuria celor mari de a fi impreuna cu cei dragi . Nu-i putin lucru . Sa va aduca Mosul cel Bun tot ce va doriti !Raduhttps://www.blogger.com/profile/08141036711624574360noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-12602651030583028752011-12-23T22:48:12.254+02:002011-12-23T22:48:12.254+02:00Mulțumesc, Radule! Și ție la fel, oricare-ar fi sp...Mulțumesc, Radule! Și ție la fel, oricare-ar fi specialitatea de sezon la care te vei dedulci!<br />Între noi fie vorba, astă seară am gustat cârnații tradiționali („home made”) pe care i-a comis, ca în fiecare an, Maia. Eu nu am un parti-pris pe felia cârnaților, parol! (băieții mei au rugat-o pe Maia să țină rețeta secretă), adică vreau să spun că toată determinarea mea se clatină grav atunci când sfârâie slănina în ceaun...bubumaiahttps://www.blogger.com/profile/10666945291487905679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-81217055522565428112011-12-23T14:54:39.759+02:002011-12-23T14:54:39.759+02:00Fanele , la cat te stiu eu de riguros in alegerea ...Fanele , la cat te stiu eu de riguros in alegerea unui mod sanatos de alimentatie , daca vei face un mic abuz de sarbatorile de Craciun sau de Paste , nu cred sa te afecteze prea tare . Ei iti doresc sa-ti mearga la inima totul ! <br />RaduAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-20895642292133100382011-12-23T13:22:52.662+02:002011-12-23T13:22:52.662+02:00Săr-mâna, voce atotștiutoare!! :-)
Despre ce scuze...Săr-mâna, voce atotștiutoare!! :-)<br />Despre ce scuze vorbești?! A fost o încântare să citesc cometariul tău. Și, crede-mă, n-o spun doar ca să fiu amabil.<br />Trebuie să-mi mărturisesc bietele limite întru descifrarea semnificațiilor din partea cealaltă a laturii pur gastronomice. Mă rog, ar fi oarece elemente care n-au legătură cu tigaia (crucea de pe frunte, la o adică) dar trimiterea la creștinism e atât de directă încât nu mi-am pus niciodată nici-o întrebare.<br />Știi, cu oarece sfială, aș îdrăzni să te întreb: unde încadrăm imuabilul ritual al țuicii fierte? :-) :-)bubumaiahttps://www.blogger.com/profile/10666945291487905679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-72876239951403931522011-12-23T12:05:57.554+02:002011-12-23T12:05:57.554+02:00Eheheiii, Răducule!! Dă-mi voie să-ți comunic că d...Eheheiii, Răducule!! Dă-mi voie să-ți comunic că duminică am de gând să fac ochi cu un singur gând: „colesterol” este o noțiune inventată de răutăcioși și producătorii de medicamente. Un ceva abstract, un balaur care se dă la mine de vreo câțiva ani încoace. O să setez reacția mea pe „ignore” și o să ronțăi cu entuziasm oarece componente porcine din cele pomenite mai sus, direct din ceaunul care, din câte am aflat, este deja instalat pe pirostrii. Uite-așa!!bubumaiahttps://www.blogger.com/profile/10666945291487905679noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-3544945247047797152011-12-23T10:26:17.619+02:002011-12-23T10:26:17.619+02:00Mie mi-a adus aminte de seminarele de magie albă d...Mie mi-a adus aminte de seminarele de magie albă din facultate. De Vasilca, (basileus - greaca, rege) aşa cum se numeşte jocul porcului, întâlnit doar la aromâni şi români în Europa, dar venit pe filieră egipteană, greacă sau orientală (încă nu e clară), drept zeitate ce învinge timpul, Osiris, sau zeu oriental al timpului ce îmbătrâneşte şi moare. În cinstea lui, capul porcului, împodobit cu panglici, e onorat prin cântece şi dansuri rituale. În spaţiul nostru, al vechilor traci, ramură a dacilor şi popor al lupilor, porcul pare o vietate neobişnuită într-o lume montană, cu oi ş i păsări, în cel mai exotic caz cu zimbri, cerbi şi dropii. Aici, porcul e o divinitate solară, care trebuie sacrificată ca şi timpul, la finele anului care îmbătrâneşte şi purificată prin atributele solare, focul. Tortura simbolică prin foc şi apă clocotită, e o purificare simbolică, cu valori practice (dezinfectare). De altfel, în tradiţiile româneşti, femeile care lucrau în zilele de sărbătoare erau pedepsite cu violenţă de personaje sinistre, ca Joimăriţa sau altele, prin tortura cu foc sau apă clocotită. Purificarea e urmată de înmormântarea rituală, cu paie sau pânză de in curată, fiindcă spiritul timpului şi al soarelui trebuie îngropate ca să poată renaşte, anul următor. De altfel, sacrificarea porcului de Ignat e mai degrabă un omagiu adus focului (ignis- foc în latină) decât Sf. Ignatie, fiindcă de regulă, creştinismul e un strat cultural aşezat peste tradiţia rituală aşa-zis păgână, fuzionând specific cu ea şi refăcând simboluri laice în haină religioasă. Sângele, oricât de sensibili am fi, are alte valori, mai aproape de lumea precolumbiană, unde era mai preţios ca aurul, cu certe semnificaţii purificatoare. Tradiţiile noastre spun că sângele fereşte de boli, iar faptul că e colectat sau lăsat să curgă în pământ şi nu în interiorul casei, în vreun cazan, e legat de acelaşi valori purificatoare ale elementelor primare, pământ, foc, apă. Pomana porcului e tot un strat creştin suprapus peste unul laic, consumul ritual al cărnii zeului sacrificat nu vorbeşte despre canibalism, ci despre perpetuarea lui în cei vii, deci asigurarea nemuririi. Călărirea porcului de către copii e o pură tradiţie românească, fiindcă se spunea că dacă-l vor călări după sacrificare, vor avea noroc tot anul. În afară de sângerarea propriu-zisă, am asistat şi eu la astfel de sacrificii în bătătura bunicii şi chiar a casei de vacanţă a părinţilor mei. Dar şi eu, ca şi tine, vedeam cum oamenii perpetuează aceste obiceiuri, fără să le dau importanţă şi a fost nevoie de Silviu Angelescu, pe atunci asistent la catedra de folclor, actualmente director al Institutului de Arte al Academiei, ca să ne deschidă ochii asupra bogăţiei noastre de tradiţii. Ca să nu mai vorbesc de minunatul Ion Ghinoiu, cel care a scris atâtea lucrări etnografice minunate. (Scuze pentru un post atât de lung, dar când e vorba de tradiţii, e fascinant să-ţi aminteşti, să le explici...) La mulţi ani !Vocea-de-departehttps://www.blogger.com/profile/03456179855186477164noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4572351503349930459.post-67323058572521329282011-12-22T21:26:21.720+02:002011-12-22T21:26:21.720+02:00Hai mai Faneleeee....Mi-ai facut pofta cu pomana a...Hai mai Faneleeee....Mi-ai facut pofta cu pomana asta a lui Ghita . Si tuica aia era faina . Mmmmmm ... ce amintiri frumoase ai si tu !!!Raduhttps://www.blogger.com/profile/08141036711624574360noreply@blogger.com